Kvinde i shorts med hænderne for skridtet

5 tegn på at du har ægløsning

Artiklen indeholder reklamelinks

Når man har planlagt at få et barn, kommer det hele til at handle meget omkring ægløsning, da det er der, man har mulighed for at blive gravid. Uden æg er der ikke noget at befrugte, og derfor er ægløsningen altafgørende for, at du kan blive gravid.

Hver måned er der mellem 5 og 15 æg, der begynder at modnes. Æggene ligger på det tidspunkt beskyttet inde i vores follikler, som er væskefyldte sække. Oftest er det kun et enkelt af æggene, der når at blive fuldt modnet, og dermed er klar til at blive løsnet. Ved selve ægløsningen revner den follikel, der indeholder det modne æg, og ægget bliver derefter fanget af æggelederen, som transporterer ægget ned mod livmoderen. Det er i æggelederen, at ægget bliver befrugtet af sædcellerne.

Hvis man som kvinde har et brændende ønske om at blive gravid, bliver man nødt til at være meget opmærksom på sin ægløsning. Der findes forskellige indikatorer på, at man har ægløsning. Derudover findes der en clearblue ægløsningstest, som kan svare på, hvornår ægløsningen kommer.

Kalenderen

illustration af kalenderÆgløsningen forekommer oftest halvvejs gennem menstruationscyklussen. Hvis cyklussen varer 28 dage, vil man højest sandsynligt have ægløsning omkring dag 14, hvis man tæller fra menstruationscyklussens første dag.

Det er dog meget forskellige fra kvinde til kvinde, hvor mange dage menstruationscyklussen varer. Den kan variere fra måned til måned, men en normal cyklus anses for at vare fra 23 dage og op til 35 dage.

Det er altså nogle gange lidt svært at holde styr på lige præcis hvornår, ægløsningen er der. Derfor er det en god idé at benytte sig af en kalender. På den måde kan du holde øje med, hvornår din første menstruationsdag er i cyklussen, og på tid danne dig et billede af, hvad der er normalt for dig.

Hvis din cyklus varierer meget, skal du holde godt øje med de andre tegn på ægløsning eller benytte en ægløsningstest.

Lyt til kroppen

I forbindelse med ægløsning skal man bruge sin sunde fornuft. Mange kvinder oplever en eller anden form for smerte i underlivet i forbindelse med ægløsningen. Det kan føles som om, at underlivet bliver strammet, eller det kan være en følelse af krampe. Smerten forekommer oftest i den side, som ægløsningen er i.

Smerten kommer idet det modne æg frigives fra æggestokken. Det man skal være opmærksom på, er om man føler smerten midt i en menstruationscyklus. Hvis man gør det, kan det være tegn på, at man er en af dem, der oplever en smule smerte, når man har ægløsning.

Temperatur

termometer og skemaSom regel ændrer kvinders temperatur sig i løbet af cyklussen. I den første halvdel er temperaturen lavere end i den sidste halvdel. På tidspunktet for ægløsningen vil temperaturen stige omkring en halv grad.

For at sikre sig, at der ikke er nogle ydre omstændigheder, der spiller ind, kan det være en god idé at tage sin temperatur om morgenen, før man er alt for aktiv.

Hvis du holder skarpt øje med din temperatur, kan det være et godt redskab, hvorpå man kan lære sin cyklus at kende.

Udflåd

Ja det lyder ikke så flatterende, men det er faktisk en god idé at lære sin udflåd at kende, hvis man gerne vil blive klogere på, hvornår man får ægløsning. Udseendet og mængden af udflåd er nemlig et tegn på dette.

Man kan sige, at formålet for udflåd er at transportere sædcellerne hele vejen til ægget. Det er netop derfor, at man producerer mere udflåd, når man har ægløsning.

Når menstruationen lige er afsluttet, har man meget lidt udflåd. Det ændres langsomt, og man begynder at producere mere udflåd. På det tidspunkt er udflåddet i en konsistens, som knækker, hvis du forsøger at strække det mellem dine fingrer.

Hvis man har mod på det, er det en god indikator på ægløsning at se, hvor langt du kan strække dit udflåd mellem fingrene. Hvis du kan strække dit udflåd flere centimeter før det knækker, tyder det på, at du har ægløsning.

Clearblue ægløsningstest

Hvis du finder ovenstående tegn lidt uoverskuelige og svære at følge med i, kan man altid købe en ægløsningstest. Testen fortæller dig hvornår du har ægløsning.

I din urin udskiller du et hormon, som topper lige før ægløsningen. Det er på baggrund af dette hormon, at det bliver målbart. Clearblue ægløsningstest fungerer på den måde, at man tisser på en pind, hvorefter man får svar på, hvornår du får ægløsning.