Se godt ud – vælg de rigtige produkter

Artiklen indeholder reklamelinks

Under den sidste del af din graviditet og i den første periode efter, den lille er kommet til verden, har du som mor måske ikke gjort så meget ud af dit udseende, som du gjorde før. Lad det være slut nu, for du skal selvfølgelig føle dig lige så flot og fyldt med selvtillid, som du altid har gjort. Derfor skal du forkæle dig selv ved at give dit hår nyt liv, pleje din hud og bruge kosmetik – det har du fortjent.

Vælg veganske produkter

Du har en stor opmærksomhed på dit barn og dennes sundhed. Derfor undgår du produkter med parfume, som er astma og allergi-mærket og sørger generelt for at finde neutrale produkter, så snart det handler om dit barn. Hvorfor skulle det være anderledes for dig selv?

Producenten Maria Nila er et svensk mærke, som laver forskellige plejeprodukter. Maria Nila går op i, at deres produkter bliver lavet af skånsomme ingredienser, og som er godt for miljøet – og så bliver produkterne heller ikke testet på dyr.

Mærkningsordninger – det skal du vide

Plejeprodukter bliver – lige som så meget andet – mærkningsordnet, så du ved, hvad du kan forvente af produktet. Derfor er der også ved plejeprodukter regler for, hvad produkterne må indeholde og ikke må indeholde, hvordan de skal være lavet – eller hvordan de ikke må være lavet.

Vegan

se-godt-ud-vaelg-de-rigtige-produkter-tekstbillede

Hvis et produkt er mærket med Vegan-mærket betyder det, at produktet lever op til alle veganske retningslinjer. Med andre ord indeholder produkter med vegan-mærket ikke animalske ingredienser – herunder ingredienser, der er lavet af dyr, for eksempel mælk og æg. Det er The Vegan Society, der udsteder dette mærke.

ECOcert

Vi kender alle det røde Ø, som vi ser på fødevarer. Det er dog kun på fødevarer, hvor du ser dette mærke, men det betyder ikke, at andre produkter ikke er økologiske. Inden for kosmetik anvendes mærkningsordningen ECOcert. Dermed ikke sagt, at dette mærke er direkte tilsvarende til det røde Ø. ECOcert findes i to forskellige versioner:

  • ECOcert Organic

95% af produktet består af plante-baserede ingredienser og 10% af alle ingredienserne (baseret på vægt) er økologiske.

  • ECOcert Natural

50% af produktet består af plante-baserede ingredienser og 5% af alle ingredienserne (baseret på vægt) er økologiske.

Selvom henholdsvis 5% og 10% økologiske ingredienser ikke virker af meget, men det skyldes, at nogle ingredienser som vand, salt og mineraler ikke kan være økologiske. Det betyder, at hvis et produkt har et stort indhold af vand, så kan produktet ikke blive certificeret som et økologisk produkt, da vand ikke er økologisk. Derfor ser procentsatserne så små ud. Når de 5% eller 10% er opfyldt, betyder det dog ikke, at alle ingredienser i produktet er økologiske.

Astma og allergi-mærket

Du kender allerede mærket og dets ikoniske blå krans. Dette mærke er da også et af de mest kendte mærker på kosmetik. Når et produkt er astma og allergi-mærket, indeholder det ikke unødvendig parfume, farve eller konservering. Astma og allergi-mærket minimerer dermed risikoen for at udvikle kontaktallergi – og så bliver det også lettere for dig at undgå bestemte stoffer, hvis du har allergi.

Svane-mærket

se-godt-ud-vaelg-de-rigtige-produkter-2-tekstbillede

Svane-mærket – det nordiske miljø- og sundhedsmærke – kender langt de fleste af os også. Produkter, der er svanemærket, er fremstillet skånsomt for miljøet, og så indeholder det heller ikke ingredienser, der er skadelige for dig eller naturen.

Vilkårene for svane-mærket bliver løbende opdateret i takt med, at der kommer ny viden om ingredienser og produktionsmetoder. Det betyder, at listen med ingredienser, der ikke må bruges samt kravene til produktionen løbende revideres.

Leaping Bunny

Hvis du er imod dyreforsøg, så er det dette mærke, du skal kigge efter. Leaping Bunny-mærket betyder nemlig, at produktet – eller enkelte ingredienser i produktet – ikke er testet på dyr for at finde bivirkninger. Derfor er du sikker på, at produkter med dette mærke, ikke har været skyld i, at et dyr har lidt overlast i udviklingen af produktet.

Tidligere kunne producenter godt hævde, at deres produkter ikke var testet på dyr. Det passede også i forhold til slutproduktet, men det betød ikke, at ingredienser, der indgik i produktet, ikke var testet på dyr. Dette undgår du dog med Leaping Bunny-mærket.

Hvad med de produkter, der ikke har noget mærke?

Det er langt fra alle produkter, der lever op til de forskellige krav, som er mærket med de pågældende mærker. Dette skyldes, at der skal betales nogle store royalties, hvis et produkt skal være mærket. Derfor kan det også være svært at gennemskue, om et kosmetik- eller plejeprodukt lever op til det mærke, som har betydning for dig. Særligt i forbindelse med allergier er det vigtigt, at du kan se, om et produkt indeholder det pågældende stof, som du ikke kan tåle.

I EU er der regler for, at du skal kunne se på emballagen, hvad produktet indeholder. Derfor kan du allerede inden du køber et produkt se, om du kan tåle produktet. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et produkt lever op til de andre mærkninger, for eksempel vegan- eller ECOcert-mærkningen, kan du altid prøve at tjekke producentens hjemmeside. I mange tilfælde oplyser producenten, hvilke vilkår de producerer deres produkter under. For eksempel skriver Maria Nila selv, at de altid undersøger den nyeste research med, hvad der er de sundeste ingredienser for hovedbunden, dyrene og miljøet – og her påpeger de også selv, at de ikke tester ingredienser eller produkter på dyr, samt at deres mål er, at deres produkter er 100% veganske. De skriver med andre ord, at de lever op til vegan- og Leaping Bunny-mærkningerne.