Artiklen indeholder reklamelinks
Babys første tænder kommer mellem 6 og 12 mdr. Mest normalt ses tandfrembuddet mellem 7-10 måneder, men der er ikke noget forkert eller bekymrende ved hverken tidligere eller senere tandfrembrud. Hvornår vores første tand bryder frem afhænger af genetik, og således kan man se et mønster i mange familier, hvor tandfrembruddet kommer enten tidligere, normalt eller sent.
Uanset hvornår tænderne bryder frem, kan det gøre ondt på baby og forstyrre både i dagtimerne og især i nattetimerne, hvor der ikke er noget til at distrahere barnet fra smerterne. Det betyder for manges vedkommende hjerteskærende gråd og søvnløse nætter.
Der er dog ikke nogen grund til at tage sorgerne på forskud: Der er nemlig også mange, der ikke kommer til at opleve tandfrembruddene som særligt slemme. Tandfrembrud behøver ikke betyde feber, tynd mave, udslet eller lignende, men det vil i de fleste tilfælde forårsage store mængder savl og nogle smerter. Du får her nogle gode råd til, hvordan I klarer babys tandfrembrud.
Når noget gør ondt på ens barn, er det lige så vigtigt at give store mængder trøst og omsorg, som det er at finde de rigtige præparater hos apoteket. Når der er tale om tandfrembrud, er en forælders trøst, omsorg og nærvær ofte lige så godt som en dosis Panodil Junior.
Prioritér nærheden. Brug tid på at hygge med noget hud-til-hud kontakt, også selvom din baby ikke er nyfødt længere. Lad barnet føle din kærlighed, så det mærker, at det ikke er alene. Det kan lyde lidt amerikansk og ”touchy-feely”-agtigt, men fungerer altså.
Når fars eller mors kærlighed og trøst ikke kan klare opgaven alene, kan man supplere med en kold bidering, der gerne må have ligget i køleskabet, og noget gummemassage. Lad barnet selv lege med bideringen og gumle på den. Når den kommer kold fra køleskabet, virker den meget lindrende på de ømme gummer.
Ved at tage noget fugtet vat på pegefingeren, som selvfølgelig er vasket forinden, kan man også bruge denne finger til at masser babys gummer forsigtigt i munden. Gnub på de ømme gummer med en forsigtig finger. Det hjælper også med at blødgøre tandkødet, så den nye tand bedre kan gå gennem kødet.
Hvis baby er en de uheldige, der bliver ekstra meget plaget af sit tandfrembrud, kan det blive nødvendigt at bruge smertestillende medicin til at gøre tandfrembruddet mere udholdeligt. Ud over selve smerterne ved de ømme gummer, kan tandfrembrud forårsage andre træls symptomer såsom feber, tynd mave og børneeksem.
Hvis baby får feber som følge af tandfrembruddet, kan der gives eksempelvis Panodil Junior på samme måde som ved almindelig feber.
Derudover findes der en række produkter, som kan lindre gummerne ved lokal smertestilling. Et eksempel på sådan et produkt er Multi-Mam Babydent, der er en smertestillende gel, som duppes forsigtigt på de ømme gummer, dog kun på det påvirkede område.
Der medfølger en gummidut til at sætte på en forælders finger, som kan bruges på samme måde som med vat om fingeren til at massere på gummerne.
Inden man tyr til at bruge smertestillende præparater til sin baby, bør man konsultere sin praktiserende læge og få hjælp til at udregne den korrekte dosis, der skal bruges.