Legeplads og boern

Vær klar på at reagere, når barnet begynder i institution

Artiklen indeholder reklamelinks

I barnets institution kommer det til at være i tæt kontakt med andre børn. Sådan er det, når man sætter en masse børn sammen, så kommer de til at tumle rundt, lege sjove lege og en masse andre dejlige aktiviteter. Det er alt sammen godt, men den tætte kontakt betyder også, at risikoen for at smitte hinanden er større.

Derfor er det en god ide at være beredt, hvis der opstår et udbrud af det ene eller det andet i barnets institution. Det kan nemlig godt gå hurtigt, når børnene er så meget og så tæt sammen, som børn i eksempelvis børnehaven er.

Apoteket har en række produkter, som kan håndtere nogle af disse mest almindelige plager, der kan ramme børnene i institutionerne.

Husk at det ikke kun er for dit eget barns skyld, at du skal tage dig af udbrud, så snart det bliver opdaget. Det er i lige så høj grad for at skåne de andre børn, så plagen kan blive jaget væk så hurtigt som muligt for alle børnene i institutionen og deres familier.

Lus er næsten uundgåeligt

Så godt som alle børn har på et eller andet tidspunkt lus, og det kommer i rigtig mange tilfælde fra andre børn i institutionen. Lus har brug for tæt kontakt to hoveder imellem, fordi de ikke kan overleve uden for håret.

I mange institutioner får børnene eksempelvis læst historier højt, og det er nærliggende at tænke, at børnene kan ligge op og ned ad hinanden, mens deres fantasi kører på højtryk. Her kan lus potentielt gå fra hoved til hoved, og smitten kan begynde.

Der findes mange produkter, som kan behandle lus, og mange af dem kan fås på apoteket online eller i det fysiske apotek. Noget af det mest effektive er en tættekam eller en lusekam, men der findes også flere lusemidler i form af shampoo og lignende.

Klør det hele tiden? Måske er det fnat

Fnat er ikke lige så udbredt som lus, men til gengæld kan det næsten være mere irriterende. I stedet for at hovedet klør, kan det klø over det meste af kroppen, og skylden kan ligge hos fnat, der også spredes, når mennesker er i tæt kontakt med hinanden.

Kløen og selve sygdommen kommer på grund af fnatmiderne, der er kernen i fnat. De borer ind under huden, og det kan begynde at klø efter 3-6 uger efter man er blevet smittet.

Infektionen behandles med Nix-creme, som kan fås på apoteket i håndkøb. Det er praktisk, hvis man har haft fnat før, i hvilket tilfælde symptomerne vil optræde noget hurtigere end ellers.

Har man mistanke om, at man er ramt af fnat, er det vigtigt at tage til lægen for at få be- eller afkræftet dette, da der går så længe mellem smittetidspunktet og de første symptomer viser sig. Det betyder, at man kan gå rundt med fnat længe, inden man bliver opmærksom på det, og derfor skal man gerne være hurtig til at få bekræftet sygdommen og begynde på en behandling af fnat.