gravid kvinde holder hendes mand i hånden

Vitaminer under graviditeten

Artiklen indeholder reklamelinks

Som førstegangsfødende opstår der en masse spørgsmål. Der er mange nye aspekter, man skal lære både i graviditeten, men også i forbindelse med amning når babyen er født. Førhen har du måske ikke stiftet bekendtskab med en brystpumpe eller ammeteknikker. Det er alt sammen meget nyt.

I denne artikel vil vi gøre dig klogere på, hvilke vitaminer du behøver under din graviditet eller hvis du planlægger at blive gravid. Helt grundlæggende handler det om at slippe sine uvaner og passe godt på sin krop. Når man bliver gravid, har man en anledning til at ændre sine kostvaner, så man kommer igennem graviditeten bedst muligt.

Før graviditeten

Det er altid vigtigt at spise sundt og varieret kost – også under en graviditet. Du kan med fordel indtage forskellige tilskud af vitaminer og på den måde sikre dig, at din krop er sund og i balance. Hvis din krop har mangel på nogle særlige vitaminer, vil du virkelig kunne mærke konsekvenserne af det under din graviditet. Derfor får du her nogle gode idéer til, hvilke tilskud, der er gode at indtage, hvis du planlægger en graviditet.

  • Multivitamintabletter

Det er en fordel at supplere sin kost med et dagligt tilskud af multivitamintabletter. Dette tilskud er især godt til kvinder, der drikker meget kaffe, ryger eller drikker alkohol. Hvis din krop er sund, og ikke er i mangel på vitaminer, vil du have lettere ved at blive gravid. Tilskuddet af multivitamintabletter kan med fordel forsættes både under og efter graviditeten, idet det får din krop i balance.

  • Folinsyre

Folinsyre findes i mange almindelige fødevarer som eksempelvis frugt og grøntsager. Dog anbefales det til gravide at indtage et tilskud af dette, da det er med til at nedsætte risikoen for rygmarvsbrok. Det er en fordel allerede at indtage folinsyre når graviditeten planlægges. Hvis graviditeten ikke er planlagt, skal tilskuddet indtages ligeså snart den opdages.
Hvis man indtager den anbefalede dosis, er der ikke risiko for overdosis af folinsyre, det har dog ingen effekt efter 12. graviditetsuge. Der er forskellige kosttilskud, der indeholder folinsyre – for eksempel Baby-me-now, som kan købes i håndkøb på apoteket.

Under graviditeten

Der sker meget med kroppen under en graviditet, hvilket får den til at mangle de nødvendige vitaminer. Det er derfor en fordel også at indtage kosttilskud under graviditeten for at sikre sig, at kroppen er sund og i balance. Det kan nemlig være med til at gøre graviditeten nemmere. Herunder får du nogle gode idéer til, hvad du kan være i mangel af, hvis du eksempelvis føler dig træt eller svimmel.

  • Jern

Jern skal man have rigeligt af, da det stimulerer dannelsen af de røde blodlegemer. Hvis kroppen er i mangel på jern, bliver ilten ikke transporteret rundt i blodet. Jern er især vigtigt, når man er gravid, da transporten af blodet er afgørende for, om barnet får den næring, det har brug for.

  • Kalk

Kalk er med til at styrke knogler og tænder hos både dig og dit barn. Kalk findes i alle mælkeprodukter. Hvis man indtager en halv liter mælkeprodukter om dagen, får man det anbefalede kalk. Hvis man ikke får indtaget denne mængde mælkeprodukter, kan kalk indtages som kosttilskud under hele din graviditet.

Kalk optages bedst og har den bedste virkning, hvis det er kombineret med D-vitamin.

  • D-vitamin

Kroppen danner selv D-vitamin, idet sollys rammer huden. Det er naturligvis ofte i sommermånederne, og det kan derfor være en god idé at indtage det som kosttilskud i vinterhalvåret. Hvis man ikke vil indtage kosttilskud, kan man få D-vitamin gennem fødevarer som æg eller fede fisk.

D-vitamin er fedtopløseligt, hvilket vil sige, at det ikke kan udskilles med urinen. Der er derfor risiko for overdoseringen.

  • A-vitamin

Dette vitamin er vigtigt for at sikre fosterets udvikling. A-vitamin findes i forskellige madvarer såsom æg, fisk og lever, men kan altså også indtages gennem kosttilskud. A-vitaminet er, ligesom D-vitaminer, fedtopløseligt, og her skal man især passe på med at overdosere. Hvis A-vitaminer indtages i for høje doser kan det skade det ufødte børn og i værste fald føre til abort.

Hvis du er i tvivl om hvor meget A-vitamin, du bør indtage, er det altid en god idé at konsultere med din egen læge inden.

Helt grundlæggende handler det blot om at give slip på sine uvaner og passe på sin krop. Man skal spise sundt og varieret og sørge for at kroppen er i balance. På den måde har man gjort, hvad man kan for at få en nem og smertefri graviditet.