Massage-af-baby

Babymassage – Derfor skal du massere din baby

Artiklen indeholder reklamelinks

Babymassage har mange fordele i forhold til babys fysiske og psykologiske udvikling. Læs her, hvorfor du bør massere din baby og hvordan.

Babymassage er for nogle mødre en helt normal praksis, som for eksempel kan finde sted efter badetid eller inden sengetid. For andre mødre er massage af baby ikke noget de har gjort så meget i. Begge dele er helt normalt, og det er helt op til dig som mor, om du vil give din baby massage.

Babymassage kan dog være en rigtig positiv oplevelse for både dig og din baby, og har mange fordele både i forhold til babys fysiske udvikling, men også i forhold til babys psykologiske udvikling. Samtidig kan babymassage også være med til at styrke båndet mellem dig og din baby.

Fordele ved babymassage

Massage har som nævnt både psykologiske og fysiske fordele for din baby. Herunder kan du læse om nogle af de mange fordele der er ved at give din baby massage.

Fysiske fordele ved babymassage

En af de fysiske fordele der er ved at give din baby massage, er blandt andet, at massagen kan være med til at øge blodcirkulationen samt styrke babys immunforsvar. Derudover kan massagen være med til at stimulere sanserne og babys motorik.

Babymassage virker desuden beroligende på din baby, fordi der frigives nogle lykkehormoner gennem massagen, som kan være med til at få baby til at slappe af. Har din baby svært ved at sove, kan massagen på den måde hjælpe baby til at sove.

Har din baby problemer med maven, kan du også lindre ubehaget gennem massage. Den fysiske berøring som din baby får igennem massagen kan således generelt være med til at fremme babys udvikling, sundhed og vækst.

Psykologiske fordele ved babymassage

En af de psykologiske fordele der er ved massage af baby er, at massagen er med til at skabe ro hos baby og gøre baby afslappet. Inde i moderens mave ligger baby trygt, beskyttet og i nærkontakt med moderen. Når baby kommer ud, oplever den en ny verden, som kan være skræmmende. Massagen er således med til at genskabe nærkontakten mellem mor og barn, hvilket giver ro hos baby.

Massage af baby hjælper også med at gøre baby mere bevidst om sine omgivelser og styrker babys opmærksomhed. Babymassage kan derudover være med til at styrke udviklingen af babys selvværd. Det skyldes, at den omsorg og kærlighed som baby får gennem massagen er med til at få baby til at føle sig værdifuld.

Den hud til hud kontakt der er mellem mor og baby kan samtidig også være med til at styrke båndet mellem mor og barn. Jo større samspil der er mellem mor og baby, jo større bliver tilknytningen, og det kan massagen blandt andet bidrage med.

Endelig har babymassage også nogle psykologiske fordele for dig som mor. Massage af din baby kan nemlig hjælpe dig med at interagere med din baby og forstå din babys reaktioner, hvilket kan hjælpe dig med at lære din baby bedre at kende.

Samtidig kan babymassage også være med til at give dig en succesfølelse, fordi du gennem babymassagen bidrager positivt til din babys fysiske og psykologiske udvikling.

Taetknyttet-mor-og-baby

Sådan giver du din baby massage

Når du skal give din baby massage, skal du have rene hænder og fjerne ringe og andre smykker. Sørg desuden for, at der er en god varme i rummet, så baby kan ligge nøgen uden at fryse.

Når du masserer din baby kan det være en god idé at bruge en babyolie, som gør det lettere at massere, og som kan være med til at give fugt til din babys hud. På apoteket online kan du finde en god babyolie fra neutral, der er uden parfume og farvestoffer, og som kan anvendes til flere formål.

Put herefter lidt babyolie på hænderne og brug enten håndfladerne eller tommelfingrene til at massere baby rundt på hele kroppen. Massér baby med blide strøg uden at rykke i huden. Dog kan du godt lægge et lille tryk på babys ryg, lægge, lår og baller. Når du masserer baby skal du bruge glidende cirkulære bevægelser. Husk at massere med uret på babys mave, så du følger tarmene.

Når du skal give din baby massage, er det vigtigt at holde øjenkontakt, så du viser, at du er nærværende, og så du skaber nærkontakt. Sørg desuden for at holde øje med babys reaktioner, så du ved, hvor baby kan lide at blive masseret, og hvor det måske ikke er rart for din baby at blive masseret.

Når du giver din baby massage, er det desuden vigtigt, at hverken du eller din baby er træt eller irriteret. Hvis I begge er glade og nærværende, vil det blive en mere positiv oplevelse for jer begge.