Paracetamol til gravide

Paracetamol er bedst for gravide, men pas på med at tage for meget

Artiklen indeholder reklamelinks

Når man er gravid, skal man passe på med, hvad man putter i sin krop. Der er et lille liv, der skal passes på, men når smerterne begynder at tage fat, kan man godt få brug for noget smertestillende, og her er paracetamol det bedste.

Selvom paracetamol, som vi kender fra produkter som Panodil og Pinex, er det bedste smertestillende, er det ikke noget, man kan spise som slik. Ligesom med alle lægemidler, skal man være opmærksom på brugen af de smertestillende piller.

For et par år siden blev der udført et studie, som satte spørgsmålstegn ved brugen af paracetamol som gravid, som vi også skrev om. Det studie viste dog ikke, at paracetamol i sig selv er farligt, men som vi skriver i artiklen kan for meget paracetamol under graviditeten betyde, at barnet er i større risiko for at få blandt andet ADHD.

Det er altid en god idé at spørge sin læge eller apotekspersonalet til råds, inden man tager lægemidler, og det gælder også håndkøbsmedicin. Hvad enten man foretrækker det fysiske apotek eller et online apotek, er der hjælp og vejledning at hente fra det uddannede personale.

Sikkert i små mængder

Små mængder Paracetamol er okay for gravide

Som DR skriver, er der også udført forsøg på mus for at undersøge effekten af paracetamol, som har peget på potentielle problemer med paracetamol. Endnu en gang er konklusionen, at paracetamol er sikkert i små og moderate mængder, og det kan faktisk gavne.

Stress er nemlig ikke godt for barnet, og stærke smerter er med til at skabe en stresssituation i kroppen. Det kunne eksempelvis være migræne eller akutte smerter som en forslået arm eller lignende. Derfor kan det faktisk give rigtig god mening at tage toppen af smerterne, så længe de ikke varer ved for længe.

Langvarigt brug af smertestillende – gravid eller ej – kan nemlig være med til at skabe det, der kaldes medicinhovedpine. Det kan man få, når man tager smertestillende medicin gennem en længere periode, og det kan ske for alle.

Endnu en gang er der dog den ekstra faktor, når man er gravid, at der er andre, det går ud over. Man har naturligvis et ansvar over for den lille, der vokser i maven.

Utrolig meget information

Hvis man gerne vil vide noget om at være gravid, er der utroligt mange steder, man kan trække information fra. Der bliver forsket hele tiden i alle mulige afkroge af det felt, som handler om graviditet og babyer, og det kan være svært at finde ud af, hvad man kan stole på – for der er meget information, som modsiger hinanden.

Et godt sted at starte med at få information er på sundhed.dk, som blandt andet har en graviditetsguide. Sundhed.dk er et projekt, som både stat, regioner og kommuner står bag, og teksterne er skrevet med stor faglig kvalitet af læger med stor erfaring.

Derudover er borger.dk faktisk også et sted, der kan give dig information om graviditet, blandt andet ved sundhedsvæsnets anbefalinger til gravide, som er at finde på borger.dk. Det er også her, man kan mange forskellige ting i forhold til graviditeten, eksempelvis give barnet et navn, hvis det ikke skal døbes.