Dreng med ondt i halsen

Barn med ondt i halsen – hvad kan du gøre?

Døjer dit barn med ondt i halsen? Læs her, hvad det kan skyldes, og få gode råd til at lindre ondt i halsen hos dit barn, her.

Det kan både være bekymrende og frustrerende, når ens barn har ondt i halsen. Det er dog helt normalt, og rigtig mange børn vil på et eller andet tidspunkt opleve halssmerter og ubehag i halsen i forbindelse med sygdom.

Ondt i halsen hos børn skyldes i rigtig mange tilfælde halsbetændelse. Det kan dog også skyldes en almindelig forkølelse eller opstå som følge af hoste. Herunder kan du blive klogere på, hvad ondt i halsen hos dit barn kan skyldes. Derudover giver vi dig en række gode råd til, hvordan du kan lindre din guldklumps ubehag i halsen.

Forkølelse, hoste eller halsbetændelse?

Ondt i halsen kan som nævnt komme af både forkølelse, hoste og halsbetændelse. Hvorvidt der er tale om det ene eller det andet afhænger af dit barns øvrige symptomer.

En forkølelse rammer typisk i efteråret og vinteren, og kan hos børn give symptomer som nysen, stoppet eller løbende næse, hoste, ondt i halsen, let hovedpine, træthed og ubehag i kroppen samt feber.

Hoste er et symptom på forkølelse, men kan også skyldes mange andre ting såsom Covid-19. Har dit barn hoste, er det først vigtigt at finde ud af, om der er tale om tør hoste eller hoste med slim og behandle hosten derefter.

En halsbetændelse er en betændelse i mandlerne, og kan enten komme af en virus eller bakterier. Symptomerne på halsbetændelse er forkølelse, feber, ondt i halsen, hoste, muskelsmerter og ledsmerter samt synkesmerter. Derudover kan barnet have hævede lymfeknuder og lugte ud af munden.

Gode råd når dit barn har ondt i halsen – Sådan hjælper du

Det kan være svært, når ens lille guldklump døjer med ondt i halsen. Er du i tvivl om, hvad du kan gøre for at hjælpe, kan du herunder få en række gode råd til at lindre halssmerter og barnets ubehag i halsen.

Giv dit barn masser at drikke

Hvis dit barn har ondt i halsen, kan det være en god idé at give dit barn noget at drikke. Både vand og te kan være med til at lindre smerterne i halsen, mindske tørhedsfornemmelsen samt mindske ubehaget, når barnet synker. Hvis barnet er ramt af sygdom, er vand også vigtigt for at opretholde væskebalancen. Sørg derfor for at give dit barn masser af vand og supplér med varme drikke.

Giv dit barn mad der er let at synke

Når dit barn har halssmerter, kan det være ubehageligt at synke. Det kan derfor være en god idé at give dit barn mad, som ikke gør ondt at synke. Det kan for eksempel være yoghurt, is, suppe og lignende. En kold is kan desuden være med til at køle halsen ned og på den måde lindre smerterne.

Giv dit barn sugetabletter

Sugetabletter er håndkøbslægemidler, som hjælper med at lindre smerter i mund og hals. De kan derfor være gode at give til dit barn, hvis det døjer med ondt i halsen. Vær dog opmærksom på, at sugetabletter såsom Strepsils og Zyx må gives til børn over 6 år. Alternativt kan du give dit barn halstabletter som Væk i morgen, der kan gives til yngre børn.

Giv dit barn smertestillende

Ondt i halsen er som nævnt et symptom, som kan opstå ved forkølelse eller halsbetændelse. Er dit barn ramt af en virus og har feber, kan det således også være en mulighed at give smertestillende. Det kan for eksempel være Panodil junior eller Pamol Flash. Begge former for smertestillende virker febernedsættende, og kan desuden lindre smerter i kroppen.

Giv dit barn halsspray

Et andet middel du kan bruge, når dit barn har ondt i halsen, er halsspray. En halsspray lindrer ondt i halsen ved at lægge et beskyttende lag på vævet i halsen. En halsspray må bruges fra barnet er 4 år. Alternativt kan du bruge en mundspray, som virker ved at bekæmpe virus i de øvre luftveje, og som samtidig giver fugt til slimhinderne i halsen, hvilket kan være med til at lindre halssmerter. Nogle mundsprays kan benyttes fra barnet er 1 år.

Giv dit barn hostemidler

Hvis dit barn foruden ondt i halsen også døjer med hoste, kan det være en mulighed at give barnet hostemidler. Har dit barn hoste med slim, kan slimløsende hostemidler være en hjælp. Har dit barn derimod tør hoste, kan du give dit barn hostestillende midler eller hostesaft.

Hvornår er det en god idé at kontakte lægen?

I langt de fleste tilfælde vil halssmerter i forbindelse med forkølelse, hoste og halsbetændelse gå over af sig selv efter nogle dage og op til en uges tid. Det kan dog være en god idé at kontakte lægen, hvis dit barn:

  • Har meget høj feber eller har haft feber i flere dage
  • Virker sløv, træt og medtaget
  • Ikke har appetit og ikke vil spise og drikke
  • Får udslæt i ansigt og på overkroppen
  • Kaster meget op
  • Har mange smerter
  • Har vejrtrækningsbesvær eller synkebesvær
  • Ikke vil sidde op
  • Har besvær med at åbne munden

Lægen vil kunne undersøge, om det er bakterier, der er årsagen til, at dit barn har ondt i halsen. Er det tilfældet, kan det være nødvendigt med behandling med antibiotika.