Coronasmittet baby

Coronavirus: Skal du være nervøs for dit barn og dig selv som gravid?

Coronavirussen er i fuldt udbrud i Danmark. Men er dit barn i øget risiko for at blive smittet? Og er du selv, hvis du er gravid? Find ud af det her.

Coronavirus er nok en af de mest omtalte emner i øjeblikket og med de fortsat stigende antal smittede personer i Danmark, er det nok heller ikke et emne, der dør ud inden for det næste lange stykke tid.

Men hvordan skal du egentlig forholde dig til coronavirus, hvis du er gravid, og bør du være nervøs for at dine børn er særligt udsatte for at blive smittet med coronavirussen?

Er dit barn i risikozonen?

Der er bekræftet tilfælde, hvor børn og unge under 18 år er blevet smittet med coronavirus. På baggrund af den viden man har indtil videre, ser det dog ud til, at børn kun rammes af sygdommen i få tilfælde, samt at de fleste børn og unge har mildere symptomer på sygdommen.

Samtidig antages det, at det er voksne, der smitter børnene i stedet for omvendt. Børn kan dog også godt være smittespredere, hvis de selv er smittet. Det er derfor vigtigt, at du hjælper dine børn med en god hygiejne.

På pressemødet d. 11. marts 2020 meddelte statsministeren desuden at alle daginstitutioner og uddannelsesinstitutioner lukker ned fra mandag, og små børn, elever og studerende sendes hjem i foreløbigt to uger for at mindske spredningen af coronavirus. Hun opfordrer desuden familier til at holde deres børn hjemme for at undgå en større spredning af coronaviirussen.

Der er dermed ikke nogen grund til bekymring i forhold til, at børn skulle være i særlig stor risiko for at blive smittet med coronavirus. Børn kan blive smittet med coronavirus, men i de fleste tilfælde får børnene milde symptomer og bliver ikke alvorligt syge af sygdommen.

Hvis dit barn lider af kroniske sygdomme, er det dog vigtigt at være ekstra forsigtig, da barnet dermed vil være i særlig risiko for at udvikle alvorligere symptomer som følge af sygdommen.

Gravide og ammende er i særlig risikogruppe

Gravid og Coronavirus

Ifølge Sundhedsstyrelsen ser det på nuværende tidspunkt ikke ud til, at der er en særlig større risiko for, at gravide smittes med og bliver alvorligt syg af coronavirussen end andre grupper. Generelt er gravide dog mere modtagelige overfor infektioner, og derfor bliver gravide og kvinder som ammer betragtet som værende i særlig risiko for at blive smittet og udvikle alvorlige symptomer på baggrund af et forsigtighedsprincip.

Det betyder blandt andet, at du som gravid skal tage nogle forholdsregler, som står beskrevet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:

  • Bliv hjemme så vidt det er muligt
  • Undgå steder, hvor der er mange tætpakkede mennesker
  • Vask hænderne grundigt og sørg for altid at have en god håndhygiejne
  • Brug eventuelt handsker udendørs
  • Undgå fysisk kontakt med næse, øjne og mund, hvis hænderne ikke er rene
  • Sørg for at holde en afstand på 1-2 meter fra andre mennesker
  • Begræns fysisk kontakt så vidt muligt
  • Begræns sociale aktiviteter som at tage i fitnesscentret, i klubber eller til større familiesammenkomster

Både Sundhedsstyrelsen og regeringen fraråder desuden brug af offentlig transport i myldretiden.

Er du gravid eller ammende, er det en god idé at tage disse forholdsregler, men du behøver ikke at bekymre dig eller gå i panik, da disse forholdsregler altså kun er lavet ud fra et forsigtighedsprincip, og der stadig ikke er noget der tyder på, at hverken gravide eller børn er i særlig risiko for coronasmitte eller alvorlig sygdom som følge af coronavirussen.

Forebyg coronasmitten med en god hygiejne

Coronavirus smitter fra person til person gennem direkte dråbespredning som nys eller hoste inden for en afstand på 1-2 meter. Derudover kan coronavirus også smitte gennem direkte eller indirekte kontakt med andre mennesker som for eksempel sekretet fra hænderne.

Den bedste metode til at forebygge smitte med coronavirus er derfor i høj grad at have en god hygiejne. Vask hænderne grundigt og ofte med sæbe – især hvis du er ude blandt andre mennesker, og inden du spiser. Sørg desuden for generelt at begrænse fysisk kontakt og nys eller host ind i albuen eller et papirlommetørklæde fremfor det åbne rum. Endeligt er det en god idé at være opmærksom på rengøring både af hjemmet og arbejdspladsen.

Er du nervøs for, at du selv eller dit barn bliver smittet med coronavirus, kan det være en god idé at følge disse råd og hjælpe dit barn med at følge anbefalingerne og opretholde en god hygiejne.

Hold dig opdateret

Vi anbefaler i øvrigt, at du følger med i de opdaterede informationer om Coronavirus på

Du kan også ringe til myndighedernes hotline på telefonnummer +45 7020 0233