Artiklen indeholder reklamelinks
For mange nybagte mødre er det et tabu at indrømme, hvis man har fået en fødselsdepression. Omkring 6% af alle fødende får en fødselsdepression, og oftest kan det let behandles.
En fødselsdepression minder symptommæssigt om en ”almindelig” depression, og den opstår inden for de første 6 måneder efter fødslen. Symptomerne for en fødselsdepression er, at man mangler evnen til at glæde sig, man føler nedtrykthed, træthed, søvnløshed og hukommelses- og koncentrationsbesvær. Ofte oplever man også nedsat appetit.
Grunden til, at nogle mødre får en fødselsdepression skyldes, at der sker et hurtigt fald i niveauet af kønshormoner efter fødslen. Det kan også skyldes komplikationer efter fødslen, som udmatter moren.
En fødselsdepression kan opleves i både milde og alvorlige tilstande. Ovenstående symptomer er ret almindelige, og kan for mange betragtes som en ”let fødselsdepressionstilstand”. Andre nybagte mødre oplever i stedet en noget mere alvorlig depressionstilstand, hvor de begynder at få selvmordstanker.
Uanset hvor alvorlig ens fødselsdepression er, er det noget, der kan behandles.
Afhængigt af niveauet af fødselsdepressionen er der forskellige ting, man kan gøre, for at behandle depressionen. Er tilstanden af lettere karakter, er der ikke behov for en decideret behandling. Behandlingen sker i form af støtte og aflastning fra familie og sundhedsplejersken. Der er altså ikke behov for medicinsk behandling ved lettere depressionstilstande.
Ved en sværere depressionstilstand er der behov for samtaleterapi for at behandle fødselsdepressionen. Generelt gælder det, at det er vigtigt at tale om sin fødselsdepression for at behandle den. Ved en sværere tilstand, er der behov for at tale med en psykolog. Mange psykologer kan hjælpe med at behandle depression, så kontakt en psykolog i dit nærområde, eksempelvis en psykolog i Aarhus.
Ved en særlig svær depressionstilstand kan der, ud over samtaleterapien, også være behov for behandling med antidepressiv medicin. Kan depressionen stadig ikke behandles herved, kan der være behov for indlæggelse på psykiatrisk afdeling, men dette er kun ved en meget svær depression.
Man kan ikke gøre noget for at undgå en fødselsdepression. Derfor er det vigtigt, at en kommende eller nybagt mor søger hjælp fra sin læge, hvis hun føler, at der er en depression på vej. Selvom man ikke kan forebygge en depression, kan den hurtigt behandles, hvis man sætter tidligt ind.
Du skal ikke frygte, at du har fået en depression, fordi du græder og synes det er hårdt. Din søvn bliver afbrudt af babyen, der græder og vil have mad. Du bliver presset, og kan derfor komme til at glemme ting eller have sværere ved at tage en beslutning, og har måske også meget lettere til tårer. Alt dette er normalt som nybagt mor!
At blive mor er en stor omvæltning. Din baby kommer i første række, og du føler ikke at du har tid til dig selv. Babyen er i højere grad afhængig af dig, særligt hvis du ammer. Derudover er din krop sprængfyldt med hormoner, som er svære at styre.
Det er altså helt normalt med disse følelser – i en kortere periode. Fortsætter det i mere end en uge, bør du tage det alvorligt og kontakte din læge. Vær ærlig overfor både din læge og sygeplejersken, når de spørger, hvordan du har det. De kan give dig den hjælp og støtte, du har behov for, og det kan være første trin mod at behandle en eventuel fødselsdepression.