Det sker der med din krop efter en fødsel 

Din krop går igennem store ændringer under en graviditet. Men også efter fødslen vil din krop være anderledes. Læs om forandringerne her.

Allerede fra du bliver gravid, ændrer din krop sig, grundet den øgede mængde af hormoner. Kroppen gør sig nemlig klar til babys ankomst. Når du endelig består den smertefulde eksamen med en nyfødt baby i armene, vil din krop både føles og se anderledes ud.

Hvor meget og hvordan du er ramt af disse forandringer i kroppen, afhænger meget af genetik og kroppens form, før du blev gravid. Nedenfor kan du læse mere om, hvad du kan forvente af forandringer ved kroppen efter en fødsel.

Du bløder efter fødslen

I dagene efter du har født, vil du opleve, at du bløder mere, end hvis du havde en kraftig menstruation. Dette skyldes, at der er rester af moderkagen tilbage i livmoderen, og at livmoderen prøver at trække sig sammen til normal størrelse igen. Det er ganske ufarligt, og det er faktisk blot et tegn på, at din krop er ved at hele sig selv.

Efter et par dage vil den kraftige blødning aftage til blodigt udflåd, som aftager i løbet af nogle uger. Du skal derfor ikke være bekymret, hvis det fortsætter længe, da dette er helt normalt.

Der sker ændringer i din cyklus

Når du bliver gravid, sørger kroppen for, at du ikke kan blive gravid igen ved at undlade ægløsning og menstruation. Når du har født, vil der også gå en rum tid, inden du vil få din menstruation igen, da kroppen lige skal finde tilbage til normal cyklus igen. Hvornår dette sker, afhænger af din krop, og om du ammer eller ej.

Hvis du ammer, kan der gå helt op til 1,5 år, inden du får menstruation igen. De fleste oplever at få menstruation igen, når de er holdt op med at amme. Hvis du ikke ammer, vil der gå kortere tid, inden menstruationen kommer.

Når du får menstruation igen, kan du også opleve, at underlivet måske er mere følsomt, og derfor kan det være en god idé at bruge en menstruationskop i stedet for de traditionelle beskyttelsesprodukter som tampon og bind.

En menstruationskop kan indeholde op til tre gange så meget som en tampon. Det betyder også, at det gør det lettere at have menstruation, fordi du ikke skal skifte tampon eller bind hele tiden, men kan nøjes med at tømme koppen et par gange om dagen.

Mærket OrganiCup har lavet en menstruationskop af blød silikone, som er nem at bruge. OrganiCup findes i tre forskellige størrelser. En til dig der ikke har født eller unge kvinder, én til teenagere, og én til dig, der har født vaginalt. Det vil i mange tilfælde være den største størrelse, du skal have fat i, hvis du har født vaginalt.

Din bækkenbundsmuskulatur bliver mere slap

Du har sikkert hørt om knibeøvelser, og om hvor vigtige disse er, hvis du skal stramme bækkenbunden op. Det er bare ikke altid, det lige bliver husket. Efter en graviditet, har dit bækken været meget belastet, og du kan derfor risikere, at komme til at tisse, hvis du griner eller hoster. Du bør derfor komme i gang med dine knibeøvelser ret hurtigt efter fødslen, hvis du gerne vil undgå uheld.

Du får strækmærker

Rigtig mange kvinder oplever at få strækmærker under graviditeten. Dette skyldes, at din krop udvider sig hurtigere, end huden kan nå at følge med, og du kan derfor få de velkendte ”tigerstriber”.

I starten kan de være rødlige, men farven vil aftage med tiden, hvor de til sidst bliver hvide eller hudfarvede. Disse forandringer ses ofte på maven, lårene eller brystet og er permanente skader i huden. Du kan derfor ikke gøre noget for at fjerne dem. Laserbehandling kan dog afhjælpe synligheden af strækmærkerne.

Brysterne ændrer sig

Dine bryster er også en af de ting ved kroppen som ændrer sig markant både under graviditet, men i særdeleshed også efter din fødsel, og når du ammer.

Som gravid bliver brysterne større, fordi de gør sig klar til, at du kan give mad til baby. Når du har født, og hvis du ammer din baby, har du nemmere ved at tabe de kilo som du tog på under graviditeten. Det gør, at dine bryster automatisk også bliver mindre, end under graviditeten.

Når du stopper med at amme, vil du kunne se, at brystet ikke er nær så fyldigt og spændstigt, som det har været tidligere. Jo ældre du bliver, des mere vil dine bryster også miste fylde og spændstighed, hvilket vil få dem til at hænge mere, end da du var ung.