Gravid og folsyre

Hvorfor skal gravide have folsyre?

Artiklen indeholder reklamelinks

Hvis du er gravid, eller prøver at blive gravid, har du måske hørt om B-vitaminet folsyre. Der er flere grunde til, at folsyre kan være nyttigt for dig, hvis du prøvet at blive gravid, men også når du er gravid.

I denne artikel kan du lære mere om, hvad folsyre er, hvordan du kan få det gennem din kost samt hvilke andre alternativer, der kan gøre, at du får den folsyre, du har brug for.

Hvor kommer folsyre fra?

Folsyre bliver også kaldt folinsyre, og er, som nævnt ovenfor, et B-vitamin. Det er desuden vandopløseligt, og har til formål at sørge for, at de røde blodlegemer bliver produceres. Det har desuden betydning for hvordan kroppens celledeling dannelse af puriner.

Folsyre opbevares i leveren, og har her mange forskellige funktioner. Det er blandt andet med til at rense blodet, samtidig med, at de regulerer kroppens sukkerbalance.

Selvom folsyre findes i forskellige madvarer, og altså kan indtages gennem kosten, kan det alligevel være svært at få det, som kroppen har behov for. Derfor får mange gravide folsyre gennem kosttilskud, som kan købes på apoteket.

Spis dine folsyre

Mad med folsyre

Som nævnt ovenfor er det også muligt at få de folsyre, man har behov for gennem sin daglige kost. Selvom det kan være svært for særligt gravide, som derfor ofte søger mod kosttilskud for at supplere indtaget.

Folsyre findes i en række madvarer som for eksempel:

  • Bønner
  • Ærter
  • Hvide ris
  • Frugt
  • Morgenmadsprodukter
  • Spinat
  • Nødder
  • Salat
  • Broccoli

Hvis du prøver at blive gravid, kan du altså med fordel prioritere ovenstående madvarer lidt højere, end du måske har været vant til.

Derfor folsyre

Der er flere forskellige årsager til, at folsyre er vigtigt for os og for vores kroppe. Det hjælper kroppen i produktionen af nye og sunde celler, samtidig med, at det er ekstremt vigtigt for vores generelle hjernefunktion.

Hvis vi mangler folsyre, kan det resultere i mangel på appetit, blod og hukommelse, og kan desuden føre til åndenød og diarre. Det er altså vigtigt for kroppens generelle sundhed og velvære.

De fleste vitaminpiller indeholder folsyre, og man vil derfor opleve at få nok at vitaminet blot ved at indtage almindelige vitaminpiller.

Folsyre til gravide

Det er vigtigt for alle mennesker at få det antal folsyre, de har behov for, men særligt gravide skal overveje indtaget af folsyre meget nøje.

Hvis man er gravid, eller ønsker at blive det, og mangler folsyre, kan det nemlig øge risikoen for fosterskade i form af for eksempel rygmarvbrok. Fosterskader sker typisk forholdsvis tidligt i graviditeten, og det er netop derfor, at et tilskud af folsyre er vigtigt at indtage tidligt i graviditeten – og helt ideelt før man bliver gravid.