Artiklen indeholder reklamelinks
Rigtig mange kvinder synes, at det er hårdt at vende tilbage til arbejdet igen efter barsel. Pludselig skal man til at vaske hår og trække i det fine arbejdstøj igen efter flere måneder med uvasket hår, løse bukser og en gammel t-shirt.
Men selvom mange glæder sig til at komme tilbage til arbejdet og til at se kollegaerne igen, er der ofte mange spørgsmål der melder sig. Hvad vender du tilbage til? Er der sket nogle større forandringer, mens du har været væk? Og kan du holde til at vende tilbage på fuld tid?
Det kan også være, at du under barslen har tænkt over, at du har brug for nye udfordringer i dit job, eller at der er et spændende kursus eller en efteruddannelse, som kunne være interessant og relevant for dig at komme på.
Her kan det derfor også være en god idé at kontakte din arbejdsgiver og bede om et møde, hvor I kan få talt om forventninger, og om stillingen du kommer tilbage til. Har din arbejdsplads et HR system, kan de indkalde dig til en samtale derigennem.
Hvis du ikke er blevet indkaldt til en samtale af din arbejdsgiver, inden din barselsorlov stopper, kan det være en god idé selv at tage kontakt til arbejdspladsen. Det kan desuden være en god idé at have fortsat kontakt med arbejdspladsen, mens du er på barsel.
Det kan for eksempel være, at du besøger arbejdspladsen et par gange med den lille, eller at du holder dig opdatereret på vigtig information. På den måde fastholder du relationen til arbejdspladsen, og ved, hvilke forandringer eller omstruktureringer der sker, mens du er væk. Det kan gøre det nemmere at vende tilbage til arbejdet, når du ved, hvad du vender tilbage til.
Når du skal tilbage til arbejdet igen, har du som oftest krav på at vende tilbage til en stilling, der ligner den du havde før. Det betyder derfor også, at selvom din stilling er blevet nedlagt, mens du var på barsel, har du krav på at komme tilbage til en lignende stilling inden for dit arbejdsområde.
Det er dog ikke et krav, at du skal sidde i præcis den samme stilling, på det samme kontor med de samme opgaver. Det er din arbejdsgiver eller ledelsen, der afgør dette, og derfor kan det også være en god idé at forventningsafstemme med din arbejdsgiver, inden du starter på arbejde igen efter barslen.
Hvis du ikke nåede at få din årlige MUS-samtale, inden du gik på barsel, kan det også være en mulighed at snakke med din chef om arbejdsopgaver, nye udfordringer og eventuelt kurser og efteruddannelser du gerne vil på til din MUS efter barslen.
Inden for kommunen har du krav på at få en MUS-samtale lige efter din barsel, hvis ikke den er blevet afholdt inden. Har du ikke mulighed for at komme til MUS-samtale umiddelbart efter din barselsorlov, kan det i stedet være nødvendigt at bede din arbejdsgiver om en almindelig samtale.
Til samtalen er det vigtigt, at du er proaktiv i forhold til dine ønsker og er godt forberedt. I et HR system kan ledelsen lave samtaleskabeloner til hver medarbejder med en dagsorden, som kan sendes til medarbejderen forud for samtalen. På den måde har I begge en klar agenda, og du kan bedre forberede dig på, hvad I skal drøfte i forbindelse med din opstart efter barslen.
I HR systemet er der desuden en medarbejderdatabase, hvor virksomheden kan gemme data om medarbejderne. Hvis du og din arbejdsgiver til MUS-samtalen aftaler, at du skal på et kursus eller en efteruddannelse efter din barselsorlov, kan din arbejdsgiver gemme data om, hvilket kursus eller hvilken efteruddannelse I har drøftet, at du skal på.
Når det er gemt i medarbejderdatabasen, vil HR systemet påminde arbejdsgiveren om, at du skal på kurset eller uddannelsen, og at der skal følges op i forhold til dette. Dermed undgår du, at din arbejdsgiver glemmer, hvad I har drøftet. Det gælder også i forhold til, hvis der er nogle nye arbejdsområder eller opgaver, som du gerne vil varetage fremadrettet. Et HR system kan dermed hjælpe ledelsen med at få overblik over medarbejderne, og hjælpe dig med at få en god opstart på jobbet efter din barsel.