baby med respirator

RS-virus: Sådan forholder du dig

I disse dage florerer der en virus rundt, som særligt børn og babyer bliver ramt af – nemlig RS-virus. RS-virus kommer typisk i vinterhalvåret, og det er typisk også i denne periode, at flest babyer og børn bliver smittet. RS-virus kan være farlig for helt små babyer, og derfor skal du være opmærksom på de forskellige symptomer, hvis du pludselig får et sygt barn.

Nedenfor kan du læse mere om, hvad RS-virus er, hvilke symptomer der kommer, samt hvordan du hjælper din baby eller barn med at blive rask.

Hvad er RS-virus?

RS-virus har været kendt i mange år, men indimellem dukker der mange tilfælde op på én gang, hvilket kan belaste sygehusene rundt omkring i landet.

RS-virus er en forkølelsesvirus, som både kan ramme børn og voksne. Det er dog særligt babyer og små børn, der er i risiko for at få et alvorligt forløb med RS-virus, hvorfor det er vigtigt at lægge mærke til sygdomsforløbet hos de helt små. Bliver voksne smittet, vil det oftest blot vise sig som en helt almindelig forkølelse, der går over efter nogle dage.

Da virussen er en forkølelsesvirus, er symptomerne også meget lig en forkølelse, hvor der både forekommer hoste og snot, men også høj feber. I mange tilfælde vil produktionen af snot være meget voldsom, og hosten som medfølger kan påvirke din babys mulighed for at trække vejret. Både hoste og snot kan gøre vejrtrækningen svær for barnet, og i nogle tilfælde kan vejrtrækningen faktisk gøre ondt. Derudover kan det i nogle tilfælde også lyde voldsomt, når barnet trækker vejret. Hvis du oplever, at barnet er blegt eller bliver blå rundt omkring i ansigtet, er det med at agere hurtigt, da dette er en alvorlig tilstand for barnet.

Det kan du selv gøre, hvis dit barn er smittet

Er din baby blevet smittet med RS-virus, er det for det første bedst at holde det så vidt muligt væk fra andre børn og voksne i familien, så de ikke også bliver smittet. Er barnet under et halvt år gammel, og har problemer med vejrtrækningen, vil det ofte være nødvendigt at få barnet indlagt, så sygdommen kan blive behandlet korrekt.

baby græder

Er det ikke nødvendigt at indlægge dit barn, selvom det har RS-virus, er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe barnet. For det første skal du sørge for, at dit barn kan trække vejret ordentligt. Det gør du bl.a. ved at få slim og snot væk fra næsen. Hvis barnet ikke selv kan pudse næse, kan du hjælpe med en næsesuger eller lign., som hjælper med at fjerne snot fra næsen. Dernæst kan du sørge for, at barnets hoved bliver holdt oppe, når det sover, da dette er med til at øge chancen for god vejrtrækning. Sørg desuden for, at barnet får nok at drikke i løbet af dagen, så det ikke dehydrerer. Sidst, men ikke mindst bør du sikre dig en god håndhygiejne med grundig håndvask og/eller håndsprit, efter du har været i kontakt med dit syge barn. På den måde er du med til at mindske smitten til andre, både voksne og børn.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn har RS-virus eller blot en almindelig influenza eller forkølelse, er det bedre at kontakte lægen, så han eller hun kan hjælpe dig på bedste vis.