Får din baby de rigtige vitaminer?

Artiklen indeholder reklamelinks

Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når der kommer en lille, ny ind i familien. Glæden er stor, og man vil som forældre gøre alt, hvad man kan, for at ens baby får det godt. En stor del af babyens trivsel afhænger fra start af, om han eller hun får de rigtige vitaminer og mineraler.

Hvilke vitaminer og mineraler skal mit barn have?

faar-din-baby-de-rigtige-vitaminer-tekstbillede-baby-og-vitaminer

Dit barn har brug for forskellige vitaminer og mineraler for, at kroppen kan fungere. Nogle af disse stoffer får babyen gennem sin mad; modermælk eller modermælkserstatning, samt fra solens stråler. Det anbefales dog, at børn under 2 år får D-vitamintilskud.

Ved børn, der er født for tidligt, kan der være behov for at andre vitaminer, for eksempel A- og C-vitamin. Snak dog altid med din læge eller med sundhedsplejersken om dit barns behov, da det kan være meget forskelligt fra barn til barn.

Det er vigtigt, at dit barn får den rette mængde vitaminer og mineraler. Får barnet for meget, vil det føre til forgiftning. Får barnet derimod for lidt, vil det føre til mangelsygdomme.

D-vitamin

faar-din-baby-de-rigtige-vitaminer-tekstbillede

D-vitamin kommer især fra solens stråler. Da babyer ikke må opholde sig i direkte sollys, bliver det derfor endnu sværere for barnet at optage D-vitaminer. Derfor anbefales det, at du giver dit barn D-vitamin helt indtil dit barn bliver 2 år.Der har for nylig været en sag med en fejlproduktion af D-vitaminer, som gjorde, at mange babyer fik forgiftning, som følge af et for højt D-vitaminindtag. Denne sag skal dog ikke afskrække dig fra at give din baby D-vitamin. Kroppen har brug for D-vitamin for at få en god knoglevækst.

Barnet vil få D-vitamin gennem modermælk og modermælkserstatning, men det er ikke nok i forhold til, hvad kroppen har behov for. Når barnet begynder at spise rigtig mad, kan D-vitamin også fås fra fede fisk – eksempelvis laks og makrel – samt fra fiskelever og torskerogn. Andre animalske produkter har også et indhold D-vitamin – for eksempel kød, æggeblommer, ost og andre fede mælkeprodukter, selvom D-vitaminindholdet ikke er lige så højt i disse.

 Er jern ikke også vigtigt?

Tidligere blev det anbefalet, at børn fik jerntilskud fra de er omkring 6 måneder, da de medfødte jerndepoter ville være ved at blive tømt, selvom de er blevet suppleret af modermælken. På dette tidspunkt vil dit barn være begyndt at gå over til at spise rigtig mad. I denne overgangsfase var der en risiko for, at barnet ikke optog nok jern. Derfor har du måske hørt, at dit barn bør få jerntilskud fra det er 6 måneder til det er et år.

Sundhedsstyrelsen ændrede i 2015 deres anbefalinger for jerntilskud, da det er bevist, at barnet får nok jern gennem sin kost. Derfor er det kun, hvis dit barn er født for tidligt, at det har behov for jerntilskud. Hvis du er i tvivl om dit barn får nok jern, så kontakt altid læge eller sundhedsplejerske, da for meget jern kan føre til en forgiftning.

Jern er vigtig for kroppen, idet det hjælper med at transportere ilt rundt i kroppen. Jernmangel kan derfor føre til træthed, og at barnet hurtigt bliver irriteret. Hvis et barn ikke får jern nok, kan det tilmed føre til, at barnet er forsinket i udviklingen i at tale og tænke.

Dit barn kan få jern gennem forskellige madvarer. Særligt kød, indmad og fisk er godt for jernoptaget, men barnet kan også få jern fra kornprodukter og grøntsager. Her er jernoptaget dog ikke så højt, men det kan blive forstærket, hvis der bliver indtaget C-vitamin i samme måltid. C-vitamin kan fås gennem bl.a. frugt og grøntsager.

Hvor meget skal mit barn have?

Det anbefales, at dit barn får 10 mikrogram D-vitamin dagligt, fra barnet er 2 uger til barnet bliver 2 år. Hvis barnet har mørk hud, anbefales det dog at fortsætte med at give D-vitamintilskuddet hele barndommen – måske endda gennem hele livet.

D-vitamin tages som dråber, men fra barnet er omkring 1½ år, kan du i stedet give en D-vitamintablet, som barnet kan tygge.

Jerntilskuddet, som dit barn skal have, hvis det er for tidligt født, er en mængde på ca. 8 mg dagligt. Hvor lang tid barnet skal have jerntilskud afhænger af dets fødselsvægt: under 1500 g er det dagligt i 12 måneder, 1500-2500 g er det dagligt i 6 måneder. Spørg altid læge eller sundhedsplejerske til råds, hvis du er i tvivl. I nogle tilfælde får barnet dækket en stor del af deres jernbehov gennem modermælkserstatning, og bør derfor ikke få lige så store jerntilskud.

Hvad med multivitamintabletter?

faar-din-baby-de-rigtige-vitaminer-703x336

Barnet behøver som udgangspunkt ikke andre vitamin- eller mineraltilskud end D-vitamin, som barnet skal have de første 2 år. Resten af barnets behov for vitaminer og mineraler bliver dækket gennem en varieret kost. Hvis det barn har en lille appetit eller spiser for ensformigt – eller måske har nogle fødevareallergier – kan barnet have brug for multivitamintabletter. Vær opmærksom på, at dit barn ikke behøver D-vitamindråber, hvis barnet får multivitamintabletter, da der også er D-vitamin i disse.

Kontakt altid læge eller sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl om dit barn får de rette vitaminer og mineraler – og om det får nok.

 

Får dit barn de vitaminer og mineraler, det har brug for?