positiv-graviditetstest

Fertilitet hos kvinder: Sådan øger du din fertilitet

Artiklen indeholder reklamelinks

Oplever du, at du ikke har så let ved at blive gravid, som du havde håbet? Så læs med her og få gode råd til, hvordan du kan øge din fertilitet.

Mange kvinder oplever, at de ikke har så nemt ved at blive gravide, som de havde håbet på. Dermed føler de sig frustrerede, fordi ønskebarnet lader vente på sig. Men nogle gange kan det tage tid at blive gravid, og det er derfor også vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed.

Omvendt er der også nogle faktorer der spiller ind, og som har indflydelse på, hvor lang tid der går, før du bliver gravid. Herunder får du en oversigt over de faktorer, der spiller ind, og som kan gøre det svært for dig at blive gravid samt gode råd til, hvordan du kan øge din fertilitet.

Faktorer der har indflydelse på kvinders frugtbarhed

Som kvinde er der en øget risiko for, at du kan opleve problemer med at blive gravid, hvis du blandt andet:

  • Er over 35 år
  • Har tidligere haft underlivsinfektioner
  • Har tidligere haft klamydia infektioner gentagne gange
  • Har uregelmæssige eller manglende menstruationer
  • Har PCOS
  • Har haft en større operation i underlivet eller tarmene
  • Har endometriose
  • Har fået kemoterapi
  • Har haft tidligere graviditet udenfor livmoderen

Alder har stor betydning for fertiliteten. Chancen for at blive gravid mindskes, jo ældre man bliver. En øget risiko for at få problemer med at blive gravid kan dog også skyldes en række sygdomme eller tilstande, som nævnt ovenfor. F.eks. har omkring 5-10 % af kvinder, der har vanskeligt ved at blive gravide, endometriose, som er livmodervæv uden for livmoderen.

Derudover har omkring 10% af kvinder i den fødedygtige alder PCOS (polycystisk ovariesyndrom). PCOS er en hormonel forstyrrelse, der giver manglende eller uregelmæssig ægløsning og menstruation samt andre hormonelle forstyrrelser.

Udover disse ovenstående tilstande er der også nogle forskellige livsstilsfaktorer, der kan spille en rolle i forbindelse med fertiliteten. Overvægt eller undervægt, rygning, stort dagligt alkoholforbrug, stort koffeinindtag og medicin kan alle have en indflydelse på din fertilitet.

gravid-kvinde

Øg din fertilitet igennem livsstilsændringer

Ovenstående faktorer har en rolle at spille, når det kommer til kvinders fertilitet. De forskellige tilstande, som er opstillet ovenfor i punktform, er faktorer, som man ikke selv kan påvirke eller ændre på. Har du en af disse tilstande, skal du derfor være opmærksom på, at du ikke bør vente for længe med at forsøge at blive gravid.

Det kan desuden være en god idé at opsøge læge for at få den rette behandling, der kan hjælpe dig med at opnå graviditet. Dette gælder særligt, hvis du har prøvet at blive gravid i mere end 2 år, uden at det er lykkes.

Hvis du ikke har en af disse tilstande, kan der være nogle forskellige livsstilsfaktorer, der spiller ind. Vores kost og livsstil spiller en stor rolle i forhold til fertiliteten, og det kan derfor være en god idé at lave nogle livsstilsændringer.

Undgå at ryge og sørg for ikke at drikke for meget alkohol og kaffe. Derudover bør du spise sundt og varieret efter tallerkenmodellen. Du bør desuden overveje at spise økologisk, så du undgår pesticider og miljøgifte, der kan have en indvirkning på kroppen. Hos nogle mennesker kan gluten og mælk desuden have en indvirkning på fertiliteten, selvom det ikke er hos alle.

Supplér med kosttilskud

Endelig kan det være en mulighed at overveje at supplere din kost med kosttilskud, der kan hjælpe med at øge din fertilitet. For kvinder, som planlægger at blive gravide anbefales det, at man indtager folsyre dagligt.

Derudover kan særligt også zink og B6 være gavnligt at indtage. Zink bidrager til en normal fertilitet og reproduktion, mens B6 regulerer den hormonelle aktivitet. Der findes mange forskellige kosttilskud på markedet, som indeholder forskellige vitaminer og mineraler, der er gode, hvis du planlægger at blive gravid.

Femifert er et kosttilskud, som indeholder både zink, B6 og folsyre, og som er velegnet til kvinder, der planlægger at blive gravide. Femifert indeholder desuden også D-Chiro-Inositol, der gør det særligt velegnet til kvinder med PCOS. Du bør dog forhøre dig hos din læge om kosttilskuddet vil kunne hjælpe dig med en øget fertilitet, inden du begynder at tage det.

Husk desuden også på, at for at blive gravid, skal både kvinden og manden være fertile. Det er dermed ikke kun kvindens fertilitet, der er afgørende for, hvor hurtigt I kan blive gravide. Oplever I problemer med at blive gravide, og det ikke er lykkedes jer at blive gravide inden for 1 år med ubeskyttet sex, kan det være en god idé at kontakte lægen.