Forebyg vorter – 6 tips til at undgå vorter og smitte til andre

Undgå smitte med vorter i familien med den rette forebyggelse. Er skaden sket, finder du også tips til, hvordan du behandler vorterne bedst.

Vorter er irriterende og grimme. De er tilmed ret så smitsomme, så der skal ikke meget til, før du har en ubuden gæst siddende på foden eller hånden. Især børn har større tendens til at udvikle vorter fremfor voksne. Det kan være smertefuldt at have vorter, og nogle behandlinger kan være endnu mere smertefulde.

Derfor er det bedste, du kan gøre for at undgå smitte at forebygge fremkomsten af flere. Læs med her, hvor vi giver dig 6 tips til at undgå vorter og smitte, samt hvordan du behandler dem.

Hvorfor får vi vorter?

Vorter opstår pga. et HPV-virus i huden. Dette virus er et, vi alle er født med, og du kan derfor ikke undgå det. Børn er mere udsat for at få vorter, da deres immunforsvar ikke er helt færdigudviklet. Det kan derfor være lettere for virussen at trænge igennem immunforsvaret og skabe vorter.

Brug badesandaler i badet

Vorter smitter allermest, når der er vand og fugt til stede. Det være sig i svømmehallen eller omklædningsrum, hvor miljøet har en høj luftfugtighed.

For at undgå smitte er det en god idé at bruge et par badesandaler, som du kan have på i badet og rende rundt med i lokalet. Så undgår du at blive smittet med vorter. Samtidig undgår du at smitte andre, såfremt du selv skulle være ramt af en gevækst på fødderne. Lad hele familien have hvert sit par, så I ikke går med bare fødder og evt. smitter hinanden.

Ha’ hvert sit håndklæde

Som med badesandalerne, er det en god idé at have hvert sit håndklæde. Hvis først I deler håndklæde, er der stor risiko for, at I viderefører smitte fra den ene til den anden. Husk også at vaske håndklæderne jævnligt, såfremt I er ramt af vorter.

Husk håndvask og plaster

Børn har en tendens til at pille i alting – også når det gælder vorter. Derfor kan de også meget nemt risikere at overføre flere vorter til dem selv uden at vide det, fordi de piller i vorten. Det er derfor vigtigt at vaske hænderne grundigt, når de har rørt ved vorten, så smitte til andre steder på kroppen undgås.

Det kan dog være svært for børn at huske på, at hænderne skal vaskes, eller at lade vorten være, så derfor kan du dække vorten med et plaster. På den måde undgår du, at barnet piller i vorten og viderefører smitte til sig selv eller andre. Der er jo ingen grund til, at resten af familien eller børnene i klassen skal smittes med vorterne.

Brug mors gamle neglelak

Det kan måske virke skørt, at en neglelak kan virke mod vorter, men ikke desto mindre er det sandt. Hvis du påfører et lag klar neglelak på vorten, vil neglelakken forhindre vorten i at leve. Med tiden vil vorten forsvinde, fordi den ikke kan ånde. Ydermere er neglelakken også med til at beskytte vorten mod at blive pillet i, samt smitte til andre.

Frem med olien

Hvis du tilfældigvis har en argan olie stående hjemme på hylden, kan du med fordel tage denne i brug. Det skal dog være 100 % ren argan olie, ellers har det ingen effekt. Smør vorten med argan olien et par gange om dagen, og bliv ved indtil vorten er væk. Oliens rensende egenskaber gør, at huden renses i dybden og dermed dræbes vorten over tid.

Diverse hjemmebehandlinger

Hvis ikke ovenstående kan hjælpe, er der heldigvis andre remedier at tage i brug. På et online apotek kan du få både frysebehandlinger, vortepenne med myresyre og produkter med eddikesyre. Alle disse produkter er godkendte til hjemmebehandling, og har hver deres måde at virke på. Snak med dit barn om, hvordan I bedst kan få bugt med vorten, så det ikke bliver en alt for ubehagelig behandling.

Behandling af vorter hos lægen

De fleste vorter forsvinder med tiden af sig selv. Dette kan dog tage helt op til 2 år, så hvis du ikke har tålmodighed til at vente, kan du gå til lægen og få behandlet vorterne. Lægen vil højest sandsynligt bruge en af nedenstående midler i kampen mod vorten:

Frysning af vorten

Hos din læge kan du få frosset dine vorter væk, hvis de er meget generende. Lægen bruger en flydende gas til at fryse vorten væk, og det vil ofte være forbundet med en del smerte.

Ætsende virkemidler

Din læge har også mulighed for at fjerne vorten ved brug af ætsende midler. Det er en proces, der godt kan være lidt ubehagelig, da der skal skrabes rester af vorten gentagende gange efter behandlingen.

Laser

Er du så plaget af vorter, at almindelige virkemidler ikke fjerner dem, er der mulighed for at få dem fjernet med laser. Det er en yderst smertefuld behandling, og er derfor ikke den bedste metode til behandling af vorter hos børn.