gravid-kvinde-bliver-fyret

Graviditet og job – har du styr på reglerne?

Artiklen indeholder reklamelinks

Har du styr på reglerne i forbindelse med graviditet og job, og ved du, hvornår du skal oplyse om din graviditet til din arbejdsgiver? Bliv klogere her.

Der er set rigtig mange tilfælde, hvor kvinder bliver afskediget på deres arbejdsplads grundet graviditet. I mange tilfælde har kvinden efter ansættelsen fortalt, at hun er gravid og er derefter blevet afskediget. Det er dog også set, at en kvinde allerede inden ansættelsen har fortalt, at hun er gravid, og er blevet ansat, hvorefter hun efter en kort periode er blevet afskediget, fordi arbejdsgiveren senere har fortrudt at ansætte en gravid kvinde.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det er i strid med lovgivningen at afskedige en person på grund af graviditet. Hvis du derfor oplever dette selv, har du lovgivningen på din side, hvis du kan bevise, at det er på grund af din graviditet, du er blevet afskediget.

Her kan det desuden være en god idé at alliere sig med en god advokat som denne advokat i Hadsten, der kan hjælpe dig med at finde ud af, om du har en sag, og som kan rådgive dig igennem processen.

Det siger ligebehandlingsloven

Ifølge ligebehandlingsloven må der ikke være forskelsbehandling på baggrund af køn og særligt i forbindelse med graviditet. Ifølge loven foreligger der direkte forskelsbehandling, når en person behandles ringere end en anden person ville gøre i en tilsvarende situation på grund af personens køn. Det gælder blandt andet også negativ forskelsbehandling i forbindelse med graviditet og kvinders 14 ugers fravær efter at have født.

Alle arbejdsgivere har dermed pligt til at behandle mænd og kvinder lige, når det angår ansættelse, forflytning, forfremmelse, arbejdsvilkår, afskedigelse og på mange andre punkter. Hvis en arbejdsgiver afskediger en gravid kvinde, må der dermed heller ikke være nogen som helst tvivl om, at kvinden ikke bliver afskediget, fordi hun er gravid. Det er i strid med loven at fyre en kvinde, fordi hun er gravid, og det er arbejdsgiverens ansvar at bevise, at graviditeten ikke er årsagen til afskedigelsen.

Hvornår skal du give besked om, at du er gravidjobsamtale

Du er forpligtet til at give din arbejdsgiver besked om at du er gravid senest 3 måneder inden du forventer at føde. Mange vælger dog at fortælle deres arbejdsgiver at de er gravide et godt stykke tid inden de 3 sidste måneder, da det hos mange vil kunne ses på maven, når man er gravid.

Du er dog hverken forpligtet til at fortælle om din graviditet til din arbejdsgiver eller i forbindelse med en ansættelse, medmindre du skal føde indenfor 3 måneder. Hvis du vælger at oplyse en kommende arbejdsgiver om at du er gravid i ansættelsesprocessen, kan du risikere at blive valgt fra – også selvom det er ulovligt. Det skyldes, at det er meget svært at bevise, at man er blevet valgt fra i ansættelsesprocessen på grund af graviditet og ikke på grund af at man ikke var kvalificeret til jobbet.

Du bør derfor overveje nøje, om du vil vælge at fortælle om din graviditet i forbindelse med en ansættelse. Din kommende arbejdsgiver må ikke spørge dig, om du er gravid, eller om du har nogle planer om at blive det inden for den nærmeste fremtid, da det kan lede til forskelsbehandling i forbindelse med ansættelsen. Men hvis du alligevel bliver spurgt om du er gravid til en jobsamtale, er du ikke forpligtet til at oplyse om en nuværende eller forestående graviditet.