Artiklen indeholder reklamelinks
Der er flere forskellige grunde til, at nybagte mødre tager en brystpumpe i brug. For nogle kan det være en fordel, hvis man skal tilbringe længere tid væk fra babyen, mens andre oplever besvær ved amning, eller simpelthen overproducerer mælk, og derfor foretrækker at malke ud og give sin baby mælk fra flaske i stedet. Brystpumpen er altså i visse tilfælde en fordel, derfor får du her en guide til, hvordan du bedst pumper mælken ud, samt hvordan den skal opbevares efter udpumpningen.
Det er faktisk ikke så ligetil at pumpe brystmælk, derfor er det vigtigt at være tålmodig i processen. Mange kan kun pumpe ganske lidt eller ingenting i første forsøg. For at få det til at lykkedes skal nedløbsrefleksen stimuleres, da det får mælken til at løbe til. Til det får du herunder nogle gode råd:
Hvis du holder dig til disse retningslinjer i forberedelsesprocessen, og ikke presser dig selv for meget, skal det nok gå, når selve udpumpningen går i gang. Du finder hurtigt den sugestyrke, som passer bedst til dig, og gør dig tilpas. Når det lykkedes er det en dejlig forløsning, og det vil fremover være nemmere at pumpe ud. Det er nemlig sådan, at jo oftere du pumper ud, jo mere mælk danner du.
Det er godt at malke ud om natten, da der på det tidspunkt er flest mælkedannende hormoner i blodet. Brugen af brystpumpe skal ikke være for at spare tid. Det kræver tid at forberede sig selv og sine omgivelser på det, samtidig med en normal udpumpning tager 10-20 minutter ved hvert enkelt bryst. Du skal altså pumpe lige indtil, at der ikke er mere mælk at pumpe ud i den omgang.
Nogle ammende kvinder føler smerte, når de pumper mælk ud. Sådan skal det ikke være – så hvis du oplever nogen form for smerte, er det vigtigt at afbryde udpumpningen, da det kan skade dit brystvæv.
Mange pumper mælk ud for at kunne have det som sikkerhed, hvis de skal undvære deres baby i længere tid. Derfor er opbevaringen af modermælken en vigtig faktor i hele processen. Lige når mælken er udpumpet, skal den hældes på en ren flaske og sættes i køleskabet eller fryseren, alt efter hvornår man skal bruge det, og hvor længe det skal holde sig. Modermælk i køleskabet holder 3-5 døgn, mens modermælk der er opbevaret i fryseren, holder helt op til et halvt år. For at sikre sig at flasken er helt ren, kan det være en god idé at skolde den først. Det kan være en god idé at skrive dato på flaskerne, så man husker at bruge det ældste mælk først.
Det er vigtigt, at man ikke optør, og opvarmer modermælken flere gange. Ligeså snart mælken er opvarmet første gang, skal resterne af den smides væk. Man kan optø det frosne modermælk ved enten at placere flasken i en skål med varmt vand eller ved hjælp af en mikrobølgeovn. Hvis man optør modermælken langsomt, kan den holde sig i omkring 10 timer. Hvis man derimod benytter mikroovnen til optøning, skal den bruges lige med det samme.
En brystpumpe er altså et godt værktøj, både hvis man har svært ved at amme, men også hvis man blot vil sikre sig, at der altid er mad til babyen – også når moren ikke er i nærheden.