faa svar paa problemer med lus her

Klør det i hårbunden? Sådan tackler I lus

Artiklen indeholder reklamelinks

Når man bliver forældre, bliver livet på mange måder mere farverigt. Der flere og større sorger og glæder – og problemer. I løbet af børnenes opvækst støder man på forskellige udfordringer, og der er flere forskellige overgange, som man pludselig når. Skolealderen er en af disse overgange, hvor nye problemer overstår. Udover drillerier, forældremøder og andre udfordringer, slæber børnene pludselig også lus med hjem. Og hvordan tackler man så lige det?

Hvad er lus, og hvorfor får man dem?

saadan faar man lusAlle ved, at hunden er menneskets bedste ven – men vidste du, at lusene faktisk er menneskets ”ældste” ven? Lus har fulgt os mennesker i al den tid, vi har eksisteret. Mennesker har altid haft problemer med de små bæster, som skaber kløe og irritation i hårbunden, og der er ikke noget, der tyder på, at de bliver udryddet i nær fremtid. Til gengæld vil langt de fleste af os støde på dem flere gange i vores liv. Først får vi dem selv som børn, og siden får vores egne børn dem.

Lus, der faktisk findes i tre arter, hvoraf hovedlus er den mest udbredte, og som denne artikel handler om, får vi typisk i barndommen. Det har dog ikke noget med alderen at gøre, men blot at børn kommer hinanden meget ved på kryds og tværs. Det gør vi ikke på samme måde som voksne, hvor vi holder en professionel afstand til de fleste.

Hovedlus smitter nemlig kun, fordi de kan vandre fra én person til en anden. Enten direkte mens man er tæt nok på hinanden eller fra en hårbørste, et tæppe, et tøjdyr eller noget lignende, som har været i håret. Her kan lusene overleve i op mod et døgn, inden de finder et nyt sted at bo. De kan ikke overleve uden et menneske, fordi de har brug for nogen at spise blod hos.

Lus kan både behandles med lusemiddel, altså “kemisk”, og med en målrettet indsats med lusekam, altså mekanisk. Læs mere om behandlingsmulighederne i næste afsnit.

Sådan kan I slippe af med lusene

saadan kommer du af med lusDer findes desværre ikke nogen permanente løsninger på at blive lusefri, for lus kan komme tilbage allerede næste dage, hvis man er uheldig. Desværre kræver det tilmed en rimelig krævende indsats at fjerne dem – og derfor er de enhver forælders mareridt.

 

Sådan fjerner du lus:

  • Lus kan fjernes manuelt (også kaldet mekanisk) ved kæmning. En ærlig og redelig indsats, som kræver stor tålmodighed, ihærdighed og vedholdenhed. Kæmningen skal gerne foretages, mens håret er lidt fugtigt og smurt ind i balsam, som gør lusene langsommere. Det bør tage ca. 45 minutter at kæmme grundigt. Mekanisk kæmning skal gentages hver anden dag, indtil der ikke findes nogen lus længere. 4-5 dage efter sidste kæmning, bør der tjekkes igen, da der kan være æg, der er udklækket, som man ikke har fået med i første omgang.
  • Lus kan også fjernes med luseshampoo. Her bør du konsultere et apotek, du har tillid til. Eksempelvis yder Bruuns Apotek i Aarhus C rigtig god service og betjening. Luseshampoo et krads middel, som man skal vælge og bruge med omhu. Der findes forskellige typer af shampoo, og det er vigtigt at få den rette vejledning med hjem til produktet.

Husk desuden at skole og fritidsinstitution skal meddeles om, at der er fundet lus, og at der karantæne indtil den første behandling er påbegyndt. Nogle finder det pinligt at fortælle, at deres barn har fået lus – men af hensyn til resten af børnene og deres forældre, er det nødvendigt, at man fortæller det alligevel, så de har mulighed for at tage en tur med kammen og evt. stoppe yderligere udbredelse hurtigst muligt.