Barn med astma

Minimer risikoen for at dit barn får astma

Artiklen indeholder reklamelinks

Raske børn er glade børn. Og glade børn giver som regel også glade forældre. Modsat kan et sygt barn være noget, der tærer på kræfterne, både hos forældre og hos barnet selv. Derfor gør forældre alt hvad de kan, for at deres barn ikke skal blive sygt.

Det kan dog være svært at holde sygdomme helt væk fra børn, for ligesom med voksne, sker det bare indimellem at man bliver syg. Og det er der for så vidt ikke noget hverken unaturligt eller farligt ved. Dog er der visse sygdomme, som kan hænge fast resten af livet. Derfor handler det om, at forsøge at beskytte sit barn mod disse sygdomme.

Astma og allergi er nogle af de sygdomme som rammer børn som voksne. Tal fra Astma-Allergi Danmark viser, at hvert tredje barn under tre år oplever tilfælde af astmatisk bronkitis, og at cirka hvert tredje af de børn senere vil udvikle astma. Heldigvis kan man gøre en masse for at forebygge, at ens barn skal få disse lidelser.

Undgå at udsætte børn for risiko

Grundlæggende set handler det om ikke at udsætte dit barn for unødig fare, altså undgå at sætte dem i situationer, som de risikere at blive syge af på den ene eller anden måde.

Først og fremmest handler det om helt grundlæggende personlig hygiejne. Sørg for, at du vasker dit barns hænder jævnligt, samt at du selv sørger for at have rene hænder, når du har kontakt med barnet. Hvis nogen i din husstand er syg, kan det være en ide, at benytte forskellige håndklæder, så længe sygdommen står på.

Går dit barn i institution, er det vigtigt, at du holder barnet hjemme, hvis det er blevet sygt. Ikke alene mindsker det smittefaren for de andre børn, men det gør også, at dit barn hurtigere bliver rask. Hvis dit barn er ramt af en infektion kan det nemlig være med til at starte en astmatisk reaktion.

Derudover er det altid en god ide at udsætte dit barn for så lidt parfume og farvestoffer som muligt. Derfor anbefales det, at du vasker barnets tøj samt håndklæder og sengetøj i vaskemiddel uden disse stoffer. På den måde mindsker du risikoen for, at barnet udvikler allergi.

Sørg for at indeklimaet er i top

Skimmelsvamp og fugt

En anden ting, der kan være med til at genere luftvejene er fugt. Derfor skal du tage dit barn ind og sove, hvis det er meget fugtigt i vejret. Samtidig er det vigtigt, at du jævnligt lufter ud i hjemmet, særligt efter du har lavet mad, da madosen kan sætte sig på lungerne hos barnet. Derudover skal du undgå at udsætte børn for passiv rygning både ude og hjemme.

Du skal også huske at tjekke om din bolig er tæt og om der er fugt i ejendommen, hvis du oplever, at dit barn har vejrtrækningsproblemer. Fugt kan nemlig i alvorlige tilfælde fører til skimmelsvamp, hvilket kan fører til astmatisk anfald. Bor du i lejlighed, kan det være en god ide at kontakte andelsboligforeningen eller ejerforeningen, for at høre, om der ligger en vedligeholdelsesplan for ejendommen.

En sådan plan sikrer, at ejendommen løbende bliver tjekket, samt at der efter behov bliver udbedret de steder, hvor det er risiko for, at der kan opstå problemer. På den måde sikrer du dig at døre og vinduer er tætte, at der ikke er fugt i væggene, samt at du ikke pludselig står med en stor uforudset udgift til at rette op store skader, som du opdagede for sent.