Graviditetsforløb

Sådan får du det bedste graviditetsforløb

Artiklen indeholder reklamelinks

Når man finder ud af, at man er gravid, vil man ofte føle lykke og glæde. Man er spændt, og kan sikkert ikke vente med at byde det lille nye medlem af familien velkommen. Mange kvinder oplever dog også en følelse af nervøsitet, når de finder ud af, at de er gravide.

Der findes nemlig et hav af skrækhistorier om smertefulde graviditeter, der har budt på mere sygdom og ubehag end glæde i de 9 måneder, hvor maven vokser sig større og større.

Heldigvis er der nogle ting, man selv kan gøre for at forberede sin krop bedst mulig for den store forandring den skal gennemgå. Hvis man passer godt på sig selv og sin krop, vil det ofte også resultere i et langt bedre graviditetsforløb.

1.      Træn med en bækkenbundstræner

Over halvdelen af alle danske kvinder oplever problemer med deres bækken i forbindelse med en graviditet. I svære tilfælde, kan det været enormt smertefuldt. Ofte forsvinder smerterne kort efter fødslen, men det kan altså være slemt, mens det står på.

Det kan altså være en fordel, at man allerede i et tidligt stadie af graviditeten, forsøger at forebygge smerter i bækken ved at styrke sin bækkenbund. Det kan man gøre ved hjælp af knibeøvelser eller ved hjælp af en bækkenbundstræner.

En bækkenbundstræner er automatisk, og fungerer sådan, at den sender elektrisk stimulation til bækkenbundsmusklerne. De elektriske impulser er med til at tvinge musklerne til skiftevis at skulle slappe af og spænde – præcis ligesom vi kender det fra knibeøvelser.

En bækkenbundstræner skal bruges en gang om dagen i 20 minutter, og det kræver altså ikke så meget at forebygge smerter i bækken med en bækkenbundstræner.

2.      Kosttilskud

husk kosttilskud som gravid

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage forskellige kosttilskud. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør gravide kvinder indtage tilskud af:

  • Folsyre
  • Jern
  • D-vitamin
  • Kalk

Hvis man er i tvivl om, hvorfor man skal indtage kosttilskud, og i hvor stor dosis, det skal indtages, kan man altid spørge sin læge. I bund og grund handler det om, at undersøgelser viser, at man under en graviditet kommer i underskud af de nævnte vitaminer.

Et tilskud af kalk er for eksempel en god idé at indtage, hvis man ikke drikker nok mælk eller spiser nok mælkeprodukter. Kalk er nemlig vigtigt for både dine og babys knogler.

3.      Graviditetsmassage

Kroppen går igennem en kæmpe forandring på kort tid, når man er gravid. Det er imponerende, hvordan kroppen kan tilpasse sig, men den har altså også brug for noget forkælelse, hvis den skal komme smertefrit igennem processen.

Flere og flere kvinder er begyndt at få graviditetsmassage under deres graviditet, og det er der flere grunde til.

Mange gravide vil opleve, at man i løbet af sin graviditet får smerter. For nogle er det i lænden eller i iskias, mens det hos andre primært er placeret i fødder, ben eller i ryggen. Uanset hvor smerterne er, kan graviditetsmassage i mange tilfælde lindre dem.

Hvis man vælger massageklinikker, der arbejder med graviditetsmassage, vil der blive taget hensyn til den gravides behov. Det giver dig mulighed for at slappe af, mens din krop bliver mere afslappet og alle dine eventuelle spændinger, bliver løsnet.