Naar intet hjaelper

Sådan forebygger du babys maveproblemer

Artiklen indeholder reklamelinks

Er du nybagt mor, har du sikkert allerede oplevet, at dit barn har haft maveproblemer i form af luft i maven, forstoppelse, mavekneb eller andre former for maveonde.
Størstedelen af alle spædbørn har nemlig problemer med disse ting på et tidspunkt, da deres tarmsystem ikke er helt færdigudviklet ved fødslen.
Det er aldrig sjovt med en lille én derhjemme, der græder af smerte, og måske spørger du dig selv, hvad årsagen kan være, og om du kan gøre noget ved det. Det gode ved netop dette problem er, at det faktisk er rimelig nemt at forebygge og gøre noget ved. Læs med her og hør hvordan.

Problemerne kan opstå allerede ved fødslen

Når et barn fødes er tarmsystemet fuldstændig uprøvet, hvilket ofte vil medføre mavekneb. Dels fordi at barnets tarmsystem skal vænne sig til luft og mad, og dels fordi at systemet endnu ikke har fundet den rette balance i bakteriefloraen.
Ved fødslen koloniseres bakterierne i tarmen fra barnets mor i dets eget tarmsystem, men det er dog langtfra altid, at det hele går helt som naturen har planlagt.
Maveproblemer opstår nemt hos nyfødte, og en forklaring på dette problem kan være, at barnets mor ikke har en passende variation i sine tarmbakterier, som vil påvirke barnet ved at starte livet med en mindre optimal bakteriesammensætning. En anden mulighed kan være problemer med amningen som medfører, at barnets tarmbakterier ikke får nok af de gavnlige stoffer fra modermælken.
Derudover kan børn, som fødes ved kejsersnit også have en utilstrækkelig sammensætning af bakterier i tarmen sammenlignet med vaginalt fødte børn. Dette skyldes, at disse børn ikke påvirkes af moderens bakterier i fødsels kanalen under fødslen.
Luft i maven, mavekneb og forstoppelse kan dog også være forårsaget af mindre problemer, som heldigvis oftest er lette at komme til undsætning.

Styrk tarmbakterierne fra start

Bakterier

Hvis dit barn har udfordringer med sin mave, kan det skyldes ubalancer i tarmens bakteriesammensætning.
En god balance i tarmbakterierne er en forudsætning for ro i maven og god fordøjelse, og er dit barn i mangel på disse, kan det give fordøjelsesproblemer.
De bakterier der koloniseres i tarmen gennem barnets første leveår er helt afgørende for, hvordan sammensætningen af bakterier er resten af barnets liv. Netop derfor er det en stor fordel at have fokus på, at opbygge dit barns naturlige tarmbakterier allerede fra det bliver født.

Flere undersøgelser viser, at der sker betydelige ændringer i tarmens sammensætning af bakterier fra ni til atten måneders alderen. Dette sker i forbindelse med, at amningen oftest stopper og barnet begynder at spise anden mad. Dit barns tarmflora udvikles dog helt frem til treårsalderen.

Mælkesyrebakterier er vejen frem

Maelkesyrebakterier

En god idé når det kommer til, at afhjælpe og forebygge dit barns maveonde er mælkesyrebakterier.
Mælkesyrebakterier har en dokumenteret gavnlig virkning på diarré og forstoppelse, og på samme tid virker de både forebyggende og behandlende.
Disse bakterier som kan købes i håndkøb på apoteket, og er med til at opretholde en sund balance i kroppen, fordi at de understøtter en lang række processer i både tarmene og maven.

Tanken om at få din baby til at indtage bakterier kan måske virke skræmmende, men fakta er, at kroppen indeholder millioner af bakterier, så dette er bestemt ikke uvant for dit barns krop, tværtimod!
Mælkesyrebakterier har dog intet med mælk at gøre, selv om navnet måske lægger op til det. Årsagen til mælkesyrebakteriernes navn er, at bakterierne omdanner laktose til mælkesyre gennem en proces, som kaldes fermentering, og netop denne proces medvirker til at nedkæmpe nogle af de skadelige bakterier, som findes i dit barns tarmsystem. Mælkesyren nedkæmper disse bakterier, da de ikke trives i sure miljøer, hvilket er præcist det som mælkesyrebakterierne skaber.
Mælkesyrebakterier er altså dermed en hel fundamental del af kroppen, som er meget naturlig og kun gavner din baby at indtage.

Duolac mælkesyrebakterier er et godt eksempel på et produkt til behandling til baby med ondt i maven. Denne serie af kosttilskud skaber balance i tarmens mikroflora og modvirker samtidig skadelige mikroorganismer i at trænge igennem.
Her kan især Duolac Duo+ D-dråber med mælkesyrebakterier anbefales, da disse dråber er specielt udviklet og lette at dosere til spædbørn mellem 2 uger- og 2 års alderen.

 

Til sidst er det vigtigt at understrege at behovet for en sund mave med en afbalanceret bakterieflora naturligvis ikke stopper, når barnet fylder to år, – det er et livslangt projekt, som allerede i barnets første levetid er yderst vigtigt at styrke.