Sådan plejer du dit hår under og efter graviditeten

Artiklen indeholder reklamelinks

Når du er gravid, er din krop fyldt med en masse hormoner som påvirker kroppen, men faktisk også håret. Læs her, hvordan du passer på det.

Rigtig mange kvinder oplever, at deres hår ændrer sig, når de bliver gravide. Dette skyldes, at kroppen er fyldt med en masse hormoner, som påvirker håret i høj grad. For nogle vil det medføre en øget hårvækst, mens det hos andre vil medføre tab af håret. Uanset hvordan dit hår arter sig, er det vigtigt, at du plejer det rigtigt, så du ikke gør det værre. Læs her, hvordan du plejer det bedst under og efter graviditeten.

Under graviditeten

Du har sikkert lagt mærke til, at din krop er fyldt med hormoner, og at du det ene tidspunkt kan være ovenud lykkelig, hvor du i det næste minut er ked af det. Det er alt sammen helt naturligt. Men det er ikke kun kroppen der påvirkes af dine hormoner. Det gør håret også. For de fleste betyder det, at de oplever en øget vækst af hår, hvilket giver et fyldigere og flottere hår. Selvom denne ændring for de flestes vedkommende ikke vil være permanent, kan det stadig være en god idé at tage sig godt og kærligt at håret, så det har de bedste betingelser, når du engang ikke er gravid længere. Det gør du bl.a. ved at spise sundt og varieret, samt få de rette vitaminer og kosttilskud. Se bl.a. efter biotin, B-vitaminer og zink, som er gode for håret. På den måde styrker du håret indefra, og det kan være med til at mindske hårtabet efter graviditeten.

Derudover er det rigtig vigtigt at gå efter produkter som kan afhjælpe dig og dit hårs tilstand, mens du er gravid. Hvis du eks. har fået et stort og tykt hår, skal du måske investere i et godt serum eller en hårolie, så det får intens pleje, samt huske at føntørre det. Oplever du problemer med fedtet eller tør hovedbund, bør du også justere, hvor ofte du vasker hår, da hårvask, for hyppig eller for lidt, kan påvirke hovedbundens tilstand.

Efter din graviditet

Når du har født dit barn, vil du opleve et fald af de hormoner, som du ellers havde så mange af, da du var gravid. Faldet af hormoner betyder dermed også, at rigtig mange oplever at tabe store totter af deres fyldige hår ca. 3-6 måneder efter graviditeten. Når der endelig vokser nyt hår ud, vil disse være små totter der stritter frem alle vegne. Dette kaldes også for ”amme-hår”. Det har dog intet at gøre med, om du ammer eller ej, da det udelukkende er hormonernes skyld, at du taber håret.

Er du meget plaget, kan det være en god idé at tage et smut forbi frisøren for at klippe noget af det lange hår af, så det ikke ser så tyndt og tjavset ud. Frisøren kan ligeledes hjælpe med, hvordan du styler det bedst muligt, så du ikke lægger så meget mærke til, at håret ter sig uregerligt.

Det er også vigtigt, at du begynder at bruge produkter efter din hårtype, som den er nu. Måske oplevede du et fyldigt hår under graviditeten, men har du ikke meget fylde tilbage i håret, kan du bl.a. bruge en god volume shampoo og balsam fra Ecooking, som styrker og nærer håret, samtidig med, at det giver fylde og glans. Vil du mindske mængden af hår, der ryger med ud, når du børster det, skal du måske også overveje, om din børste skal udskiftes. Vælg en, der er blød og ikke alt for hård ved håret. Sidst, men ikke mindst, kan du også vælge at udskifte dit pudebetræk til et i silke eller bambus, da disse slider mindre på håret, end et almindeligt pudebetræk i bomuld.

Husk på, at enhver graviditet er forskellig fra kvinde til kvinde, og uanset, hvilke hårproblemer du end måtte have, er det helt naturligt og ikke en permanent hårtilstand.