Graviditetstest

Sådan virker en graviditetstest

Artiklen indeholder reklamelinks

De fleste af os kommer i gennem livet til at støde på urintests, hvad enten det er hjemmevarianten eller hos lægen. Især for kvinder er mødet med en urintest så godt som uundgåeligt. Et velkendt eksempel på en sådan test er graviditetstesten.

De fleste af os kommer i gennem livet til at støde på urintests, hvad enten det er hjemmevarianten eller hos lægen. Især for kvinder er mødet med en urintest så godt som uundgåeligt. Et velkendt eksempel på en sådan test er graviditetstesten.

Graviditetstests kan købes både som simple strimler og som mere ”avancerede” tests, hvor strimlen er placeret i en plastikstik, der er nemmere at holde på og håndtere end papirstrimlen. Hvor man førhen var nødt til at gå til lægen for at blive testet for forskellige sygdomme, er der kommet flere hjemmetests til – til glæde for forbrugerne, der slipper for den akavede tur ned til lægen.

Udvalget af hjemmetests indbefatter:

  • Graviditetstests
  • Ægløsningstests
  • Klamydiatests
  • Urinvejsinfektionstests
  • Sædkvalitetstests14
  • Ketostix (test af ketose)
  • Vaginal infektionstests
  • Og mange flere

Man kan også få kombinerede teststrimler, der kan teste for indholdet af hvide blodlegemer og nitrit i urinen, teste for glukose, protein, nitrit, leokocytter og blod i urinen og meget andet. Disse tests har firkantede felter, som farves, hvis indholdet af et bestemt stof i urinen er højt. Er det det, får man en indikation af, om man eksempel har diabetes, nyresygdomme eller andet.

Nogle af de ovennævnte test bruges ikke til at tisse på – eksempelvis den til at teste sædkvalitet, her bruges sæd. Nogle af dem skal ovenikøbet sendes ind til et laboratorium, som analyserer prøven og vender tilbage med svaret herpå efter x antal dage eller timer.

Sådan virker hjemmetests

Hjemme graviditetstest

Der er ingen tvivl om, at det er genialt, at man har udviklet muligheden for at teste på de ovennævnte områder hjemmefra. Det sparer os for ubehagelige ture ned til lægens kontor, og det sparer lægerne og deres sygeplejersker for nogle af deres knappe ressourcer.

Princippet bag en hjemmetest ligner til forveksling det, man har set, hvis man har prøvet at bruge strimler til at teste for syrer/baser i kemi i skolen.

Der sidder et felt på teststrimler, som indeholder et stof, der reagerer på det, der testes for i urinen. I en graviditetstest påvises forekomsten af HCG i en kvindes urin.

Hormonet HCG dannes af det befrugtede æg – hvis der da er et til stede. Kun ved tilstedeværelsen af et befrugtet æg dannes hormonet, og derfor kan man, ved at påvise hormonet, konkludere, at man er gravid. På graviditetstesten sidder altså en streg af antistoffer, som reagerer ved mødet med af HCG.

Kontrolstregen på en graviditetstest på viser, at testen har virket efter hensigten. Det, der kontrolleres er, at der er strømmet urin op gennem testen, som der skulle. I bunden af testen, der hvor urinen opsamles, sidder et stof, som hægter sig på en bestemt del af urinen, og dette stof farver kontrolstregen uanset hvad, hvis testen altså har fungeret. Hvis det eftersøgte hormon, HCG, også er til stede i blodet, vil teststregen komme til syne også, og man kan derfor konkludere, at man er gravid.