Artiklen indeholder reklamelinks
Der er desværre ingen garantier for at man kommer hurtigt og nemt igennem en fødsel, men man har selv mulighed for at have indflydelse på forløbet. Der findes forskellige måder hvorpå man kan forberede sig på en fødsel og dagene efter.
Er det første gang du skal være mor, skal tasken være større, end hvis du har prøvet det før. Når man er førstegangsfødende, vil de fleste hospitaler og sygehuse gerne beholde dig i 1-3 døgn, for at sikre at du og barnet har det godt og at amningen kommer i gang på bedste vis.
Vejrtrækningen under en fødsel kan gøre en verden til forskel. Dette gælder både for dig som fødende, men også for barnet. Både du og barnet skal have ilt under fødslen, så det er derfor en god idé at træne vejrtrækningen. Når man trækker vejret helt ned i maven og dermed tager dybe vejrtrækninger, kan man mærke, at det vil trykke meget let på bækkenbunden. Gisper man efter vejret, lidt ligesom en hund kan gøre det, trækker man vejret meget hurtigt. Ved gisp bliver vejrtrækningen kun trukket med brystkassen og er derfor meget overfladisk. Det er en god ide, at kende til disse to vejrtrækninger inden man går i fødsel, så man ikke skal have dem forklaret midt i fødslen.
Det er vigtigt at forberede sig på sine veer. Det handler om, at forene sig med veerne, trods det at de kan være smertefulde. Det er derfor en god ide, at tænke positive tanker og sørge for at energien bliver brugt på at føde dit barn og ikke på at råbe og skrige. Her er det en god ide, både at forene sig selv og sin bedre halvdel i veerne, da de kan være til stor gavn under fødslen. Det kan være at de hjælper med at tælle mellem hver ve, eller andet.
Man er nok mest bekendt med at man skal ligge ned, når man er fødende. Dette ser man typisk på TV, og man tænker derfor at det er det mest behagelige. Dette er dog ikke helt korrekt. Når du ligger ned, gør det blot arbejdet lettere for fødselspersonalet, men ikke for dig. Ligger du som fødende ned, kan veerne blive mere smertefulde og blodtilførslen til dit barn kan blive nedsat. Her må man ty til tyngdekræften, og stående stillinger kan derfor hjælpe en bedre på vej end den liggende stilling. Tyngdekræften er med til at hjælpe dit barns hoved ned til livmoderhalsen, hvortil at din livmoderhals lettere vil udvide sig, hvorefter det vil hjælpe dit barn gennem bækkenet.
Prøv disse forskellige stillinger, mens du stadig er gravid, så du kan vænne dig til dem, da du dermed, med større sandsynlighed vil være tilbøjelig til at bruge dem, når det virkelig gælder.
Den første tid efter fødslen, vil din krop kunne mærke, at den har været i gang udover det sædvanlige. Hertil vil der også kunne mærkes smerte i underlivet, hvis du er bristet eller blevet syet. Der vil være efterveer, som kan være voldsomme smertefulde hos nogen, mens det hos andre slet ikke kan mærkes. Der er med en graviditet forbundet væskeophobninger i kroppen, som vil aftage, og det vil dermed medføre at du skal tisse hyppigt. Dine muskler vil være ømme og din mave vil svare til en som er gravid i 4.-5. måned.
En vigtig ting efter fødslen, er at få gang i amningen, da det er med til at skabe en relation mellem mor og barn, samt give det som baby har brug for af næring.
De fleste bliver overrasket over, at det faktisk ikke bare, er lige til at amme. Det kræver øvelse og det kan derfor være en god ide at søge råd og vejledning hos andre mødre, læse om det i bøger eller søge oplysninger omkring det på nettet. Det er under alle omstændigheder en god ide at forberede sig så godt som muligt.
Mange oplever problemer med amning, hvilket der kan være flere forskellige årsager til. I begyndelsen er det normalt at opleve ømhed ved amning. Efter nogle uger bør det dog ikke at gøre ondt længere. Oplever man stadig smerterne eller ømheden, bør dette blive undersøgt af enten sundhedsplejerske eller læge. Smerter kan både være inde i og uden på brystet.
Man kan kæmpe med mange ting i forbindelse med amning, blandt andet, hvis man har for lidt mælk, smertefuld amning, sår eller revner på brystvorterne.
Hvis det slet ikke vil lykkedes med amningen, kan du tage kontakt til sundhedsplejersken eller andre professionelle som kan hjælpe dig i gang med amningen.