Pige med boerneeksem

Børneeksem: Sådan behandler og lindrer du børneeksem hos dit barn

Er dit barn ramt af børneeksem? Bliv klogere på, hvad børneeksem er, og hvordan du lindrer og behandler det, her.

Eksem er meget udbredt hos børn, og rigtig mange børn lider derfor af eksem i større eller mindre grad. En af de mest almindelige typer eksem hos børn, er børneeksem. Børneeksem bliver også kaldet atopisk eksem eller atopisk dermatitis, og rammer omkring 20% af alle børn i Danmark.

Har dit barn udviklet børneeksem, er der derfor ingen grund til panik, da det er en meget hyppig lidelse hos børn. Dog kan børneeksem give gener og ubehag hos barnet, hvis ikke det bliver behandlet. Det er derfor vigtigt, at sørge for at behandle eksemet og lindre symptomerne, så det ikke er til så stor gene for dit barn.

Herunder kan du læse mere om, hvad børneeksem egentlig er for noget, og få gode råd til, hvad du skal gøre for at behandle og lindre symptomerne, når dit barn har børneeksem.

Hvad er børneeksem?

Børneeksem eller atopisk eksem er en kronisk hudlidelse, som særligt rammer børn i deres første leveår. Det er netop også årsagen til, at eksemet har fået sit navn. I størstedelen af tilfældene udvikler barnet nemlig børneeksemet inden de når skolealderen.

Børneeksem er en af de mest almindelige børnesygdomme i Danmark, og kan både skyldes arvelighed og miljømæssige faktorer. Hvis den ene eller begge forældre lider af børneeksem er risikoen for at barnet også udvikler hudlidelsen henholdsvis 60% og 80%.

Der er således en stor risiko for, at barnet udvikler børneeksem, hvis du som forælder har børneeksem eller lider af andre atopiske lidelser. Selvom arvelighed spiller ind i størstedelen af tilfældene, kan barnet dog også udvikle børneeksem, hvis barnets hud ikke er modstandsdygtig nok til at stå imod virus eller bakterier.

Hos børn ældre end 1 år kommer børneeksem typisk til udtryk ved eksem eller udslæt i knæhaser, albuebøjninger, ved håndled, ankler og på hænderne. Derudover er et typisk symptom på børneeksem, at huden bliver tør og klør meget, hvilket kan føre til, at barnet begynder at klø sig, og der kan opstå sår.

Gode råd til behandling og lindring af børneeksem

Behandling af boerneeksem

Selvom børneeksem er en kronisk hudlidelse, er der flere ting du kan gøre for at behandle eksemet og lindre symptomerne. Hos mange børn bliver udbruddene af eksemet og symptomerne desuden mildere, når barnet når 7-11 årsalderen.

Brug en fed creme dagligt

Noget af det vigtigste du kan gøre, hvis dit barn lider af børneeksem, er at smøre barnet ind i en god creme uden parfume. Hud med børneeksem er ofte også meget tør, og det er derfor vigtigt, at du bruger en creme med et højt fedtindhold, som kan give fugt og næring til huden.

Hos MDerma finder du blandt andet en fed body cream, der er velegnet til meget tør og atopisk hud, og som giver fugt og beskyttelse samt lindrer irritation. Denne creme er uden parfume, AllergyCertified og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, hvilket gør, at den kan bruges af både børn og voksne.

Når du skal smøre dit barn ind i creme, er det vigtigt, at du sætter god tid af, så cremen kan nå at tørre ind. Sørg også for at smøre dit barn ind i creme, lige efter barnet har været i bad. Her er huden nemlig stadig lidt fugtig, og cremen kan således bedre trænge ind og holde på fugten.

Distrahér barnet

For at flytte fokus væk fra den kløende hud og undgå at barnet klør sig, så der kommer hul og opstår sår, kan det være en god idé at finde forskellige metoder til at distrahere barnet. Dette kan du blandt andet gøre ved at læse en historie højt for barnet eller lege en sjov leg inden sengetid, så du flytter barnets fokus væk fra kløen.

Lad barnet sove i et nedkølet rum

Varme kan være med til at gøre den kløende hud værre. Det er derfor en god idé at sørge for, at rummet, som barnet sover i, er køligt. For at barnet ikke får træk, når det skal sove, kan det således være en god idé at lufte ud i rummet inden sengetid, så rummet ikke er for varmt.

Pas på tøj der irriterer

Hvis dit barn har det varmt eller sveder, kan det være med til at gøre børneeksemet og kløen værre. Det er derfor en god idé at give barnet noget løstsiddende tøj på, som ikke sidder tæt på kroppen og irriterer huden. Dette er særligt en god idé om sommeren, hvor de varme temperaturer kan gøre, at barnet får det varmt.

Tag kontakt til lægen

Hvis dit barn har meget svær eksem, kan det være en god idé at tage kontakt til lægen og tage en snak om, hvad der kan gøres for at dæmpe eksemet. Lægen kan eventuelt også ordinere en steroidcreme, som kan hjælpe på eksemet og symptomerne.